Рафаел Надал си осигури и математически първото място в ранглистата на АТР в края на годината. Той имаше нужда от една победа на Мастърса в Париж и я постигна срещу корееца Хьон Чун. 

В двучасова битка във френската столица Матадора надделя с 2:0 сета (7:5, 6:3) и вече е на осминафиналите в турнира. Испанецът е тръгнал към първа титла от един от малкото турнири, които никога не е печелил. 

Гришо почва похода си в праймтайма

Първият сет беше истински трилър. Кореецът поведе с пробив за 2:1, но Надал веднага го върна. Това беше първият гейм от четирите поредни, които лидерът в ранглистата записа на сметката си. 

При 5:2 изглеждаше, че той си е подсигурил успеха в първата част рано-рано, но Хьон Чун се събуди, взе подаването си, а после върна и пробива разлика. Така всичко вървеше към тайбрек, но Надал записа нов пробив в 12-ия гейм и след 7:5 поведе с 1:0. 

Кой ще вземе последното 10 в тениса за 2017?

Във втората част отрано си личеше кой ще е победителят. Испанецът притискаше съперника си, но кореецът спаси четири брейкбола, за да остане в мача. Но той нямаше какво да направи в осмия гейм, когато Матадора проби, после затвърди пробива си и всичко приключи. 

Така Надал е на 1/8-финал, където ще срещне друг непоставен играч - уругваеца Пабло Куевас, отстранил 15-ия в схемата Алберт Рамос. Още един испанец преклони глава по-рано през деня, като Фелисиано Лопес беше отстранен от представителя на домакините Лука Пуй.