Мнозина отписваха Рафаел Надал след ужасяващата минала година, но бившият номер едно в света отново доказва, че е познатият терминатор на червени кортове. Испанецът спечели домашната надпревара в Барселона, след като надделя с 2:0 сета над японеца Кей Нишикори. 

Рафа взе мача след 6:4, 7:5 за близо два часа на корта и така триумфира с 9-та си титла от столицата на Каталуния. Това е третата надпревара, в която той има минимум 9 трофея, като другите са в Монте Карло и Ролан Гарос. 

Титлата в Барселона е и 49-та на клей за Надал, с което той се изравни по брой трофеи на тази настилка с лидера в класацията Гийермо Вияс. До края на сезона на червено има още три надпревари - в Рим, Мадрид и Ролан Гарос. 

Иначе мачът протече точно по вкуса на испанеца. В първия сет двамата си размениха по един бърз пробив, за да се стигне до десетия гейм, в който бившият номер едно направи още един пробив и поведе с 1:0 сета след 6:4. 

Сценарият беше почти идентичен и във втората част. Тогава Надал дръпна с пробив за 4:1, но Нишикори успя да го върне и да направи 4:4. И когато японецът трябваше да сервира за влизане в тайбрек, пак беше пробит и испанецът триумфира с победата в мача и турнира.