Мнозина се надпреварваха да отписват Рафаел Надал след ужасните му изяви през миналия сезон. Но Краля на клея продължава да затваря устите на всички, които се съмняваха в качествата му с третата си титла на любимата си настилка този сезон. 

Испанецът пак триумфира пред родна публика, като сега вдигна трофея на силния Мастърс в Мадрид. На финала на надпреварата той се справи с австриеца Доминик Тийм, който на осминафиналите елиминира първата ни ракета Григор Димитров. Надал се справи с 2:0 сета - 7:6, 6:4 в много завързан мач. 

Тийм доказа, че също се намира в страхотна форма на клей и оказа страхотна съпротива. В първия сет той дори поведе с пробив в третия гейм, който успя да затвърди и поведе с 3:1 гейма.

Но Надал показа огромната си класа, бързо върна пробива и направи 3:3. Испанецът можеше да затвори първата част в десетия гейм, когато имаше три сетбола. Но Тийм ги спаси на свой сервис и в крайна сметка всичко се реши в тайбрек. 

В него и двамата имаха по два сетбола, като в крайна сметка при третата си възможност Надал взе подаването на съперника си и поведе с 1:0 сета след изморителния тайбрек и имаше психологическо преимущество. 

И това си пролича още в началото на следващата част. Испанецът проби още в първия гейм, като това се оказа решаващо за победата му. Просто защото до края нямаше други пробиви и всичко приключи. 

Иначе Надал можеше да приключи всичко още в 9-ия гейм, но изпусна два мачбола на сервис на съперника. На свое подаване после той спаси четири шанса пробивът да бъде върнат и след втория си мачбол в него взе победата с 6:4 и третия трофей на клей за сезона.