Най-добрата ни ракета при мъжете на сингъл Григор Димитров се справи убедително със задачата да се класира за 1/8-финалите на силния тенис турнир в Мадрид. Българинът надигра тотално Иво Карлович с 6:3, 7:5 и така си уреди среща с австриеца Доминик Тийм. Четвъртата победа на Гришо над 38-годишния хърватин беше повече от категорична, тъй като противникът му нямаше никакъв отговор за далеч по-разнообразната игра на хасковлията. Доктора нямаше друго оръжие освен бомбения си сервис и когато той не работеше, балансът на силите никак, ама никак не беше в негова полза.

Поставеният под номер 12 в схемата Димитров показа онази зрялост, която гледахме в началото на годината и проведе мача като опитен ветеран. Той много точно напипа миговете, когато да натисне противника си и съвсем заслужено продължава в следващата фаза. Там препятствието ще е доста по-голямо - 9-ият в света Тийм се справи много лесно с Джаред Доналдсън (САЩ). Американецът отстъпи с 3:6, 4:6 за час и 15 минути игра.

Срещу Тийм Григор е играл два мача, в които двамата си разменили по една победа. Това ще е първият им двубой на клей, което определено ще изиграя своята роля. Дотук Тийм победи българина през февруари 2016 на турнира в Акапулко, Мексико. Димитров пък го надви в Бризбейн този сезон, където стигна и до титлата. Срещата им от четвъртфиналите приключи при 6:3, 4:6, 6:3 за хасковлията.

Как протече двубоят срещу Карлович по сетове:

Първи сет - 6:3

Още първият гейм на откриващия сет се превърна в истинска битка за оцеляване. Димитров стартира много зле и серия от лесно допуснати грешки го постави пред угрозата да допусне пробив на нула - 0:40. Българинът успя да намери сервиса си в тежкия момент и с добре пласирани три начални удара докара нещата до равенство. Статуквото се запази и в последвалите две точки той си извоюва първия гейм.

Отговорът на българина при преминаването на началния удар у Карлович беше най-добрият възможен. Григор стигна последователно до 15:30 и 30:40 срещу Доктора, чийто мощен сервис не успя да го отърве  - пробив за Димитров и 2:0. Гришо свърши без проблеми и по-трудната част със затвърждаването. Той даде само една точка на хърватина и уверено дръпна с 3:0.

38-годишният Карлович показа силата си в следващия гейм и го спечели на нула с безкомпромисни начални удари. Той притисна доста сериозно Григор в петия гейм, като с мощен форхенд по правата стигна до 30:30. Впоследствие хърватинът получи и точка за връщане на пробива, а Григор трябваше да вложи всичките си умения, за да избегне критичната ситуация. Макар че в тези мигове първият начален удар леко изневери на българина, вторият му сервис остана труден за разгадаване, което му помогна за съхраняването на аванса - 4:1.

В шестия гейм бомбардировката на грамадния хърватин се поднови. Сервисите му приоритетно търсеха бекхенда на Димитров, който имаше много трудности да пласира ретурите си вътре в корта. Логично той стигна само до една точка и отново трябваше да сервира, за да задържи аванса си. Геймът показа защо хасковлията не бива да допуска и грам отпускане - той лесно дръпна с 40:0 и в този миг първият му сервис изчезна. Добра комбинация на Карлович от дъното на корта, двойна грешка и непредизвикана грешка на Григор доведоха до равенство. Нашенецът се събра навреме и с хубави начални удари подготви следващите 2 решителни точки, които приключиха в 2-3 удара - 5:2.

Осмият гейм беляза промяна в стратегията на Карлович. Хърватинът откровено гонеше сервис-мрежа на всяка точка. Григор показа страхотни минаващи удари и от форхенд, и от бекхенд, но когато гигантът вкараше първия сервис, нашият тенисист рядко намираше отговор. Нещата стигнаха до равенство, но с безмилостен ас хърватинът удължи оставането си в първия сет.

Спечелването на сета се оказа само формалност за българина, чийто начален удар функционираше безпогрешно. Той дори успя да вдигне публиката на крака със защитата си при 30:0, когато от трудна позиция реализира изумителен форхенд диагонал като минаващ удар. Последва и директно попадение от сервис, с което Димитров дръпна напред - 6:3.

Втори сет - 7:5.

Откриващия гейм мина под знака на снарядите, които Карлович редеше от начален удар. Хърватинът сбърка само веднъж, което доведе до единствената точка на Гришо в гейма, като бързичко му прехвърли сервиса, повеждайки за първи път изобщо в срещата. Появата на настоятелни сечени удари при 38-годишния ветеран обърка Григор отначало и той успя да дръпне с 0:30. Димитров показа същата бърза адаптивност, която видяхме и в първия сет, и с разумни игра обърна нещата до 40:30. Сервис по правата и форхенд по обратния диагонал окончателно изпариха надедждите на Карлович за пробив - 1:1.

В третия гейм българинът почти не успя да прати топката в полето на Карлович - когато ретурът му не отиваше в мрежата, балканският му съперник бе на мрежата и този път не пусна нито един минаващ удар покрай себе си. Димитров беше доста по-стабилен на сервис и даде само точка на Карлович. Филето на мрежата оказа мъничко помощ в последното разиграване, тъй като сеченият бекхенд на Карлович го закачи и остана в неговата половина - 2:2. Резултатът обаче остана такъв за може би по-малко от минута - четири убийствени начални удара отново върнаха минималния аванс на хърватина.

Гришо също показа, че може да печели на нула сервис геймовете си и го стори с минимални усилия, за да изравни за 3:3. В играта на хърватина настъпи лек спад и Димитров успя да вземе две точки в следващия гейм. Те обаче бяха единственото, до което той стигна и Карлович пак дръпна напред - 4:3. Три аса, гарнирани с още едно солидно изпълнение на начален удар представляваха качественият отговор на Григор - 4:4. В деветия гейм хасковлията отново опита да се "закачи" с две точки с красиви минаващи удари от форхенд, за да се стигне отново до момента, в който 38-годишният му противник отново не започна да сервира като машина - 5:4. Две непредизвикани грешки на Димитров за малко привлякоха вниманието на феновете, които видяха шанс за Карлович при 15:30. Димитров обаче бързо потуши опитите на противника си с няколко красиви комбинации след начален удар - 5:5.

Единадесетият гейм беше мигът, който сякаш Димитров чакаше цяла вечер. Българинът "прочете" всичките начални удари на Карлович и се озова  с аванс о 0:40. Хърватинът намери начини да спаси две от точките за пробив, едната от които с ас, който главният съдия слезе, за да потвърди. При третия си опит обаче Димитров улови сервиса му по диагонала, а тръгналият към мрежата Карлович не бе подготвен. Той просто върна в полето на Гришо, който го размина по правата - пробив и 6:5.

В следващата част Григор мина като хала през своя съперник и завърши с красиво излизане на мрежата, последвано от неспасяемо воле - 7:5, гейм, сет и мач.