Испанецът Карлос Алкарас спечели титлата на турнира по тенис на клей в Рио де Жанейро с историческо постижение.

На финала поставеният под номер 7 Алкарас се наложи 6:4, 6:2 над третия в схемата Диего Шварцман от Аржентина и на 18 години стана най-младият играч, който печели турнир от веригата АТП 500, откакто тя бе създадена през 2009 година.

Две години след първата си победа при професионалистите, която отново бе в Рио де Жанейро, Алкарас успя да извърви целия път и да вдигне втората титла във все още кратката си състезателна кариера.

Във финала Алкарас започна нервно и допусна пробив за 0:2. Младият испанец обаче бързо се успокои и изравни за 2:2. Той направи нов пробив за 5:4 в края на сета и след това контролираше напълно срещата.  Испанецът веднага затвори първия сет и успя да направи пробиви във всеки един от първите три сервис гейма на Шварцман във втория, за да вземе непреодолим аванс.

"Не мога да повярвам честно казано. Това бе чудесна седмица, в която играх на страхотно ниво. Това бе първият ми турнир на клей от дълго време и съм щастлив от начина, по който играх през цялата седмица. Чувството да спечелиш е невероятно", коментира Алкарас след срещата.

За победата си в турнира Алкарас взе 500 точки за световната ранглиста и малко над 317 хиляди долара от наградния фонд.