Чехът Иржи Лехечка е новият победител на тенис турнира в Аделаида АТП 250 с награден фонд 661 585 долара, като се наложи на финала над британеца Джак Дрейпър с 4:6, 6:4, 6:3. Шампионският мач продължи 2 часа и 8 минути.

"Много е трудно да кажа нещо сега, защото съм твърде емоционален от първата си титла в Аделаида", каза след мача Лехечка. "Много съм развълнуван. Искам да поздравя Джак и екипа му, защото бе удоволствие да го гледам на корта. Желая ти всичко най-добро през този сезон", каза чехът на съперника си след успеха.

Лехечка направи 34 печеливши удара в срещата срещу 24 на британеца, който игра финал на Откритото първенство на София преди няколко месеца. Чехът успя да се измъкне благодарение на сервиса си в петия гейм на третия сет, когато водеше с 3:1, но изоставаше с 0:40.

Лехечка стана първия чех с победа в АТП Тура след Иржи Весели в Пуне през 2020 година. Той ще се изкачи с девет места в ранглистата и в понеделник ще е на рекордното си 23-о място в света.

Иржи Лехечка, който стигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през 2023, ще започне турнира с мач срещу испанеца Бернабе Сапата Мирайес. / БТА