Германският тенисист Ян-Ленард Щруф достигна за първи път в кариерата си до финал на турнир от сериите "Мастърс" на АТП.

Щруф, "щастлив губещ" от квалификациите, елиминира Аслан Карацев (Русия) с 4:6, 6:3, 6:4 за 2:19 часа на полуфиналите на надпреварата на клей в испанската столица Мадрид с награден фонд 7.7 милион долара.

Германецът е първият "щастлив губещ", който стига до финал на турнир от "Мастърс" 1000. 33-годишния Щруф загуби от Аслан Карацев в последния кръг на пресявките с 4:6, 2:6 на 25 април, но сега взе реванш. Двамата играха за първи път в кариерата си на полуфинал на турнир от такъв ранг.

Пред препълнения корт "Маноло Сантана", Щруф загуби първия сет, но беше по-агресивен във втория и третия сет, за да преодолее Карацев. 33-годишният германец записа 37 печелишви удара и три пъти проби подаването на съперника си, за да стигне до втория си финал на турнир от АТП.

"Това е удивително, изобщо не съм си го и помислял. Играх един финал преди в Мюнхен 2021 година, но нямаше публика заради КОВИД-19. Сега съм тук и има невероятно много фенове. Мисля, че в неделя също ще има много публика. Изключително съм щастлив, че стигнах до финал и също много щастлив от победата", каза германецът след мача.

В спора за трофея Щруф ще се изправи срещу защитаващия титлата си Карлос Алкарас (Испания), който по-рано днес елиминира Борна Чорич (Хърватия) с 6:4, 6:3 за 1:41 часа.

"Изиграхме невероятен мач на "Уимбълдън" миналата година и бях много близо до това да го победя, но той направи невероятни удари в тайбрека", каза Щруф за предстоящия двубой срещу Алкарас.

"Сега ще бъде различно. Това е в Испания, в Мадрид. Мисля, че той е 20-0 на испански клей кортове, така че ще бъде много трудно. Трябва да го опитам, иначе няма да имам шанс. Ще дам всичко от себе си, за да го победя и да спечеля първата си титла", добави германецът.

Щруф се стреми да стане вторият "щастлив губещ", спечелил титла от АТП този сезон, след като  Куон Сун-У от Република Корея триумфира в Аделаида през януари.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева