Преследваният от постоянни контузии Хуан Мартин дел Потро се взе емоционално сбогуване с феновете си, след като загуби с 1:6, 3:6 от аржентинеца Федерико Делбонис още в първия кръг на Откритото първенство на Аржентина. Това поставя под съмнение участието му следващата седмица на турнира в Бразилия, който беше предвиден да е последен в успешната му кариера. 33-годишният шампион от Откритото първенство на САЩ страда от тежка контузия на коляното и каза на феновете си в събота, че турнирите в Аржентина и Бразилия ще бъдат неговите последни.

Загубата му във вторник бе в първия му мач от месец март 2019 година и след мача той завърза шала си на мрежата, което бе прието от публиката като сбогуване.

Попитан дали феновете ще могат да го гледат отново да играе, Дел Потро каза:

"Не знам дали това ще се случи, защото болката в коляното ми е много силна. Но ще направя усилие да се справя с тази контузия и ако това стане, може бе ще имам още един шанс да играя".

В този мач пред публиката у дома на трибуните бе и майка му Патрисия, която го гледа на живо за първи път в професионалната му кариера. Друго членове на семейството му също бяха сред публиката в Буенос Айрес.

Gulliver/GettyImages
53 снимки

Емоционалният Дел Потро не можа да сдържи сълзите си, когато при негов сервис при 3:5 във втория сет цялата публика запя "Оле Делпо!".

"Трудно е да обясня как се чувствах на корта. Толкова много емоции", каза той. "Атмосферата бе страхотна, хората бяха луди и това бе един от най-добрите мачове в кариерата ми с тази публика", добави бившият номер 3 в света.

Дел Потро е спечелил 22 турнира АТП, откакто започна да се състезава през 2005 година. На въпрос дали ще участва в Рио де Жанейро, той каза: "Беше планирано, но мисля, че дадох всичко до последната точка и се надявам да спя без болка за първи път от две години".

"Много е трудно да играя този спорт с моя дискомфорт. Днес имам целия живот пред себе си и искам да го изживея спокойно", завърши Дел Потро.