Григор Димитров загуби в първия кръг на Мастърса в Мадрид след 3:6, 6:3, 6:7(5) от Лойд Харис. Това бе първи мач за българина след участието му в Монако, където отстъпи на Рафаел Надал. Впоследствие българинът се подложи на операция заради дентална инфекция и пропусна турнирите в Барселона и Ещорил.

Днес малко неща вървяха в играта на първата ни ракета, докато сервисът и форхендът бяха водещи у 24-годишния южноафриканец, които в крайна сметка в ключовите моменти се оказаха решаващи.

Следващата спирка за сънародника ни ще бъде Мастърс 1000 надпреварата в Рим, която започва на 9 май.


Първи сет

Харис започна с ас по правата, но преднината му бе заличена в следващото разиграване след средно дълго разиграване и топка в аут по дължина. Бърза грешка, този път в мрежата от ръката на сервиращия прави 15:30. С отлично пласиран форхенд по обратния диагонал, южноафриканецът изравнява точките. След това обаче допуска нова неточност от удобна позиция - точка за пробив. Тя обаче е заличена след уинър по правата от силната му страна. Колебливите изяви на Харис продължават и той дава нова възмоснот за пробив на Димитров след още една топка в аут по обратняи диагонал. Григор не успя да се възползва, тъй като ударът му срещна филето на мрежата и излезе извън очертанията. Сервис-мрежа при следващата размяна на удари, при която Гришо хвана съперника неподготвен на мрежата и това му донесе успех. Ретур по правата от първата ни ракета, който излиза на сантиметри встрани - 40:40. Два поредни отлични начални удара и 24-годишният състезател открива резултата.

Двойна грешка от Григор - 0:15. Зрелищен форхенд на Димитров, който му позволи да излезе край мрежата и да завърши - 15:15. Нова светкавична акция от българина, приключила с чудесен форхенд към бекхенда на опонента - 30:15. Бекхенд по правата излита с малко в аут - 30:30. В следващото разиграване обаче няма място за грешка и Гришо матира Харис - 40:30. Посрещащият все пак остава в играта и отново изравнява точките. Две поредни бързи точки изравняват геймовете на 1:1.

Безупречен гейм за Харис, в който отпусна едва една точка на Димитров и отново повежда - 2:1.

Този път Гришо изкова бърз аванс от 30:0 преди да загуби една след отличен форхенд по правата на Лойд. Излизане на мрежата в следващите две точки от страна на хасковлията блокираха пътя на Харис към полето на съперника - 2:2.

Въпреки че този път южноафриканецът имаше някои проблеми, силните му първи сервиси помогнаха и се измъкна от трудната ситуация, в която два пъти българинът стигаше до равенство, съответно 15:15 и 30:30 - 3:2.

Ас и два невърнати сервиса за 40:0. Отново сервис-воле от хасковлията и нов успех край мрежата - 3:3.

Систематична акция на Гришо, при която продължително натискаше и разхождаше опонента си край мрежата и в крайна сметка това му донесе успех - 0:15. Брутален форхенд от Харис на линията и 15:15. Грешка от ракетата му в аут и 15:30. В следващите минути 54-ия в света вдигна нивото, минимизира грешките и отскубна подаването си.

0:15, след намеса на мрежата и топката остана от страната на Димитров. Пресилен форхенд по правата в аут по дължина и 0:30. Отличен сервис по диагонала за 15:30. Нова неточност от ракетата на Димитров, която приключва в мрежата - 15:40. Ас и 30:40. Гришо опита отново да потърси развръзката на мрежата, но този път бе разминат, пробив и 5:3.

Ретур в аут за 15:0. Слаба работа с крака от Харис, който не успя да реагира на светкавичния ретур - 15:15. Мощен сервис и 30:15. Дълго разиграване, при което Димитров бе разбалансиран и изпрати удара си в аут по ширина. Сетът приключва с ас по правата - 6:3.

 

Втори сет

Григор започва с грешка от бекхенд по диагонала. Грешката е бързо поправена след директна точка от начален удар - 15:15. Втора кошмарна неточност от обратната страна на нашенеца - този път по дължина - 15:30. Отлична дължина този път, където топката бе пратена в краката на Харис, който не успя да отговори подобаващо - 30:30. Невърнат сервис за 40:30. Нова намеса на мрежата, този път в полза на хасковлията, който се възползва по отличен начин и завърши безпроблемно - 1:0.

Отлична защита на Гришо принуди южноафриканеца да сбърка, мрежа и 0:15. Ретур в аут за 15:15. Още един невърнат сервис, този път в мрежата. Опит за минаващ удар от Григор, който обаче излита в аут - 40:15. Пореден ретур извън очертанията и 1:1.

Въпреки няколкото силни смаша край мрежата, харис демонстрира отлична защита, върна се в разиграването и на свой ред го спечели. Ас по правата за 15:15. Форхенд по правата с прекомерена дължина - 15:30. Нова грешка, този път след контакт с мрежата - 15:40. Разконцентрираната игра в тези минути на Гришо му костваха подаването и Харис излиза и в този сет напред с пробив - 1:2.

Отличен сервис от по-младия играч, пласиран по диагонала - 15:0. Къса топка, бързо достигнаха от Гришо, който контраатакува и размина съперника - 15:15. Харис пресили удара си по правата от бекхенд и той отиде в аут. След това обаче поправи грешката си с безпощаден форхенд по обратния диагонал - 30:30. Още една размяна на точки довежда нещата до 40:40 след смаш на Харис в аут. Григор показа изключителна борбеност и устойчивост този път и принуди съперника си да изкара удара си в аут по дължина. Пробивът е върнат след кратка размяна на удари и топка в мрежата - 2:2.

Бърза първа точка в тази част от първата ни ракета. Още една такава след триходова акция и 30:0. Ретур по правата извън очертанията - 40:0. Брутален бекхенд уинър по правата и 3:2.

Прибързана атака от най-добрия ни тенисист и 15:0. Некачествен ретур в аут - 30:0. Превъзходен форхенд от Гришо по правата затрудни максимално южноафриканеца и той не успя да отговори - 30:15. Превъзходна къса топка от бекхенд на Димитров - 30:30. С голяма доза късмет Харис взе следващата точка, но впоследствие допуска две поредни непредизвикани грешки. Двойна грешка и нов брейк - 4:2.

Рутинен бекхенд по дължина от Лойд излита в аут - 15:0. Чудесен следващ удар от форхенд по диагонала праща топката на непристъпна дистанция за българина - 15:15. Отлична игра с крака на Григор, който се изтегли, за да отиграе чрез форхенда си по обратния диагонал, с което излезе едни гърди напред в гейма - 30:15. Нетоност от силанта страна на хасковлията, изпраща топката извън корта по дължина - 30:30. Директна точка от начален удар за 40:30. Сервис-воле и точка на гейма - 5:2.

Напрежението у Харис вече слезе, ръката му се отпусна, а ударите все по-често започнаха да намират корта, което доведе до бърза развръзка на последния му сервис гейм в сета, в който загуби една точка - 5:3.

Прекалено дълга точка от 24-годишния играч, която излита в аут по дължина - 15:0. Великолепен бекхенд по правата на Гришо смая съперника, който опита с протягане да достигне топката, но не успя - 30:0. Неуспешен опит за къса топка, при който Харис достигна топката и я завърши - 30:15. Ретур с изключителна дълбочина не остави време за реакция на сервиращия - 30:30. Ретур в аут за 40:30. Приказен слайс на Димитров, който влезе под кожата на опонента и той в крайна сметка сбърка - аут, гейм и сет - 6:3.

Преди началото на третия сет Лойд Харис взe медицински таймаут заради проблеми в кръста.

Трети сет

Въпреки че бе подложен на продължителна медицинска помощ между втория и третия сет, Харис не показва никакви признаци за физически проблеми в началото на решителната част, откривайки сметката си с гейм на 15.

Форхенд с максимална дълбочина от ракетата на южноафриканеца матира хасковлията, който не успя да върне топката - 0:15. Посредствен ретур на второ подаване и българинът завърши по правата от бекхенд - 15:15. Двойна грешка - 15:30. Няколко поредни брутални удара от Григор пратиха Харис в глуха защита и в крайна сметка Димитров взе своето - 30:30. Невърнат сервис - 40:30. Още един кошмарен ретур - 1:1.

Дълбок ретур на Гришо му дава ранно предимство в гейма. Пресилен удар по дължина от бекхенд отлита обаче аут. Харис връща на свой ред услугата по идентичен начин и 15:30. Магическо изпълнение от най-добрият български тенисист от бекхенд, сваляйки топката в краката на съперника - 15:40. Първата точка за пробив е спасена след ретур в аут. Втората по подобен начин, но в мрежата - 40:40. Трети пореден начален удар без отговор. Още един такъв и гейм - 1:2.

Неуспешен опит на Димитров за изостряне по правата - 0:15. Драй воле край мрежата от Гришо и 15:15. Къса топка, но Харис стигна до нея светкавично и направи контра по диагонала - 15:30. Ретур в аут - 30:30. Невърнат начален удар, последван от непредизвикана грешка и 40:40. Агресивна игра от Димитров все пак му носи успех в точката. Непредизвикана грешка от бекхенд и ново равенство. Топка с висока траектория след ретур подмами Гришо и той заби топката в мрежата - точка за пробив. Спокойна, хладнокръвна и темпова игра на носителя на 8 титли от категория АТП оставиха съперника без отговор. Харис отговори със стабилна игра от дъното на корта, с която принуди българина да допусне две поредни грешки и пробив - 1:3.

Намеса на мрежата в първата точка на следващия гейм, която отрежда успех на Димитров. Ретур в аут на второ подаване - 15:15. Още един такъв, но на първи сервис. Този път ретурът бе на основната линия, осткокът изненада Харис и той не успя да реагира. В следващото разиграване обаче успя да хване в крачка Гришо, излезе на мрежата и атакува по обратняи диагонал - 40:30. Плосък бекхенд по правата се спира в мрежата и геймът приключва.

Григор демонстрира дух и борбеност, които му носят три безответни точки, с които да намали резултата. Това става факт след една загубена точка - 2:4.

Гришо отново тръгна обещаващо в подаването на съперника, но впоследствие отличният начален удар на Харис изигра своята роля и му спечели следващите две точки на бърза ръка. И този гейм няма да протече без драма след размяна на още няколко точки и 40:40. Чудесна атака от форхенд, навлизане в корта и точка за връщане на пробива. Тя е спасена с вещина след мощния сервис и брутален форхенд край страничната линия. Ретур в аут след великолепен начален удар по диагонала. Ас по правата и 5:2.

Григор започна кошмарно последния си сервис гейм в мача, изоставайки 0:40, но все пак показа характер и изравни до 40:40. Още една превъзходна атака + невърнат сервис и 3:5.

Напрежението обаче скова Харис, когато застана да сервира за мача и бързо изостана с 15:40. Първата точка за връщане на пробива бе отразена след мълниеносна акция чрез форхенд с много дълбочина. Рибрейкът става факт, след като Харис опита да приключи следващата точка ефектно край мрежата, но бе разминат - 4:5.

Силно въртелив втори сервис от хасковлията и 15:0. Сервис-мрежа и 30:0. Още една точка, спечелена по подобен начин, но завършена със смаш - 40:0. Ас и 5:5.

Харис запосва гейм на нула след няколко директни точки от сервис - 5:6.

Превъзходен сечен начален удар по диагонала от първата ни ракета за 15:0. Ретур по дължина в аут на второ подаване - 30:0. Грешка край мрежата на южноафриканеца и 40:0. Перфектно воле от Димитров и 6:6.

Тайбрекът започва отлично с минипробив след пресилена топка в аут. Той обаче е върнат след топка в мрежата - 1:1. Идеална къса топка по диагонала от българина, която не остави време за отговор за Харис - 2:1. Точките са изравнени след много добър начален удар. Мощен форхенд от съперника от централната зона, но тя се спира в мрежата и нов минибрейк - 3:2. Паритетът е възстановен след дълго разиграване, в което Григор доминираше, ала Харис се защитаваше превъзходно и направи контра с бекхенд по правата на линията - 3:3. Гришо отигра сковано форхенда си и той отиде в аут по обратния диагонал. Сервис-мрежа от Лойд и 5:3. Ретур в мрежата след слаб ретур в мрежата и 3 поредни мачбола. Първият е спасен след дълбок начален удар към бекхенда - 4:6. Великолепен сервис, излизане на мрежата и чудовищен форхенд по правата край мрежата - 5:6. Шестият мачбол в крайна сметка е реализиран на второ подаване и слага точка на мача.