Руснакът Карен Хачанов записа най-големият си успех в кариерата си досега, надвивайки Новак Джокович на финала на Мастърса в Париж. 22-годишният Хачанов надви със 7-5, 6-4 сърбина за час и 37 минути, прекратявайки серията на Джокович от 22 поредни мача без загуба.

Въпреки това 14-кратният носител от Големите шлемове ще стартира новата седмица като №1 в света, задминавайки досегашния Рафаел Надал. Джокович можеше да спечели титла №33 в кариерата си от сериите "Мастърс", но това може да стане най-рано на Индиън Уелс, който стартира първата седмица на март 2019.

„Това значи всичко за мен и е една от най-големите титли в кариерата ми. Не мога да бъда по-щастлив за края на сезона, да победя Новак Джокович”, сподели Хачанов след дуела във френската столица.

Той ще се изкачи до №11 в понеделник, ставайки първият тенисист, който печели титла от сериите „Мастърс 1000” от 2009 година насам. За последно трофей от тези серии бе печелен от Николай Давиденко.

Хачанов направи 31 печеливши удара в един от най-добрите си мачове досега. Джокович, който страдаше от грип през цялата седмица довери: „Не се чувствам много добре днес, но пълно уважение за Карен за чудесния мач, който направи днес. Победи ме напълно заслужено. Той заслужава този трофей и съм сигурен, че му предстоят много големи мачове в близко бъдеще”, довери Новак Джокович.