Днес от 15:30 часа българско време стартира 54-то издание на сингъл и 49-то на двойки от Финалите на осемте най-добри тенисисти при мъжете. Надпреварата, която завършва на 19 ноември, ще се проведе за трета поредна година в зала „Пала Алпитур“ в италианския град Торино, а действащ шампион е световният номер 1 Новак Джокович.

Сърбинът влиза в съревнованието в добро настроение и със самочувствие, след като завоюва юбилейна 40-а титла от сериите Мастърс 1000 в Париж, побеждавайки на финала първата ни ракета Григор Димитров. Ноле продължава да чупи рекорди дори на 36 години, като е изправен пред още няколко до края на годината – той може да завърши годината като номер 1 в света за осми път в кариерата си, като по този начин ще достигне и границата от 400 седмици на върха в мъжкия тенис. Друго върхово постижение, което стои в полезрението на 24-кратния шампион в турнирите от Големия шлем, е това за най-много трофеи от Финалите на ATP – рекорд, който в момента дели с легендата Роджър Федерер, като и двамата имат по шест отличия.

Миналата година Новак изравни швейцареца, надигравайки в спора за трофея Каспер Рууд в два сета. Тази година норвежецът няма да играе в Торино, но пред Джокера има немалко качествени съперници, които са готови да го възпрат от счупването на нов рекорд. Жребият за финалния Мастърс бе изтеглен в четвъртък, а Джокович попадна в Зелената група, където е водач и ще се изправи срещу фаворита на домакините Яник Синер, Стефанос Циципас и дебютанта Холгер Руне. Сръбският тенисист има положителен баланс срещу Синер и Циципас, но е 2-2 в преките сблъсъци с Руне, който отскоро е трениран от бившия наставник на Ноле Борис Бекер. В тежък трисетов мач в зала „Берси“ Джокович съумя да изравни общата статистика с младия датчанин, който отново ще иска да вгорчи живота на кандидат номер 1 за титлата.

Червената група също предполага много интригуващи сблъсъци. Докато Джокович е фаворит както в Зелената, така и за спечелването на трофея, то в другата група жребият събра Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Андрей Рубльов и Александър Зверев. За втория в ранглистата Алкарас, който доскоро лекуваше контузия и се завърна в Париж, където отстъпи още на старта от руснака Роман Сафиулин, това ще бъде дебютно издание сред осемте най-добри и последен шанс да свали Джокович от върха след непрекъснатата битка и смяна на местата между двамата през сезона. Алкарас обаче ще има сериозна конкуренция за излизане от групата, като Медведев и Зверев са бивши шампиони, докато Рубльов е в чудесна форма и е готов да я демонстрира в края на годината. Любопитното е, че Алкарас е наравно в баланса срещу тримата си опоненти в Червената група – 2-2 с Медведев, 3-3 срещу Зверев, а с Рубльов му предстои дебютен сблъсък в прякото съперничество. Резерви на сингъл са Хуберт Хуркач и Тейлър Фриц.

В първите две срещи от програмата на турнира на сингъл днес Синер се изправя срещу Циципас от 15:30, а във вечерната сесия Джокович започва защитата на титлата с двубой срещу Руне. В понеделник следобед Алкарас играе със Зверев, а от 22:00 часа е изцяло руският сблъсък между Медведев и Рубльов.

При двойките, Раджийв Рам и Джо Солсбъри са настоящи шампиони. Те попаднаха в Червената група, където са още тандемите Уесли Кулхоф/Нийл Скупски, Рохан Бопана/Матю Ебдън и Ринки Хиджиката/Джейсън Къблър. В Зелената са поставените под номер 1 Иван Додиг и Остин Крайчек, а към тях се присъединяват още Сантяго Гонзалес/Едуар Роже-Васлен, Марсел Гранойерс/Хорасио Себайос и Максимо Гонзалес/Андрес Молтени. Четири от тимовете дебютират във Финалите на ATP – Бопана/Ебдън, Гонзалес/Роже-Васлен, Гонзалес/Молтени и Хиджиката/Къблър.

Първите двама играчи/отбори от всяка група прогресират до полуфиналите, като победителят от всяка група играе с втория от другата. Спечелилите полуфиналните сблъсъци се класират за големите финали на сингъл и на двойки.