Бившият номер едно Роджър Федерер продължава с уверените си изяви на втория за годината Мастърс в Маями. Швейцарецът стигна до финала, след като по пътя си се справи и с канадския тийнейджър Денис Шаповалов. 

В двусетова битка, продължила малко повече от час, Маестрото показа безкомпромисен тенис и след 6:2, 6:4 намери място в последната битка в турнира. В нея той ще се изправи срещу миналогодишния победител Джон Иснър, който по-рано се справи с друг канадец - Феликс Оже-Алиасим. 

Още от самото начало на мача Шаповалов имаше проблеми при сервиса си и постоянно беше притискан от ФедЕкспрес. Той спечели маратонския първи гейм, в който отрази и една точка за пробив, но после беше пометен от именития си съперник. 

Федерер записа два поредни пробива, а при 5:2 изпусна и два сетбола на сервис на съперника. Все пак му остана по-лесната задача да затвори частта на свое подаване, направи го още при първия открил се сетбол и поведе с 1:0 след 6:2. Трябва да се отбележи, че Маестрото даде само четири точки на Шаповалов на свой сервис в първия сет .

Втората част беше далеч по-оспорвана. В нея на швейцареца му се наложи да отрази и единствените брейкболи за канадеца, като това стана в първото му подаване за частта. След като отрази двете възможности за пробив, още в следващото подаване на Шаповалов бившият номер едно реализира единствения пробив в този сет. 

След колебанията в началото, Федерер отново беше безкомпромисен при подаванията си и даде една-единствена точица на тийнейджъра до края. На свой ред канадецът трябваше да спасява други два брейкбола, справи се, но в крайна сметка не успя да навакса изоставането от пробив и се примири с поражението от един от най-великите тенисисти в историята. 

Финалът при мъжете в Маями е в неделя вечерта.