Доминик Тийм затвърди успеха си над Краля на клея Рафаел Надал и на полуфиналите на Мастърса в Мадрид. Той отстрани южноафриканеца Кевин Андерсън с експресно 6:4, 6:2 за по-малко от час и половина и намери място в директния спор за трофея. 

Австриецът поднесе сензацията на сезона на червено с успеха си над изглеждащия непобедим този сезон Надал, но в следващия си мач показа, че няма нищо случайно в този негов успех. Той беше пълен хегемон в мача. 

В първия сет той проби още в първия гейм, който се оказа маратонски. Тийм изпусна два брейкбола, но след няколко последвали равенства в крайна сметка взе подаването на съперника и дръпна. 

Той можеше да си реши нещата много по-рано и с втори пробив, но в петия гейм Андерсън се справи и спаси две възможности за пробив, за да продължи двубоят да се развива гейм за гейм. Но австриецът взимаше лесно подаванията си, за разлика от съперника. 

Така дойде развръзката в десетия гейм, в който Тийм за първи път срещна трудности, след като му се наложи да сервира за сета, но тръгна с 0:40. Той обаче спаси и трите брейкбола на съперника си и реализира още първия си сетбол, за да затвори частта при 6:4.

Във втория сет нещата се развиха огледално, но с една разлика. Тийм проби пак още в първия гейм, затвърди пробива си и стигна до възможност за пробив в петия гейм. И разликата с първия гейм беше, че този път я реализира и дръпна с 4:1 и два пробива аванс, което отказа Андерсън. 

В крайна сметка австриецът затвори спокойно мача при 6:2 в своя полза и показа, че заслужава най-много титлата в Мадрид. А дали ще я спечели, ще разберем на финала в неделя, където негов съперник ще е победителят от мача между Саша Зверев и сензацията Денис Шаповалов.