Защитаващият титлата си от миналия сезон Новак Джокович се класира за третия кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 в Париж с награден фонд от шест милиона евро. Поставеният под номер 6 в схемата сърбин победи със 7:6 (1), 6:4 Максим Креси.

Първата част премина без пробиви, а в тайбрека Джокович не срещна трудности и победи със 7:1.

Сръбският тенисист, който има шест шампионски трофея в Париж, спечели подаването на 25-годишния американец в деветия гейм на втория сет, за да приключи двубоя след 104 минути при собствен начален удар.

Максим Креси направи 15 аса, но и допусна 10 двойни грешки. Американският тенисист пласира и 38 печеливши удара срещу само 16 в полза на бившия лидер в световната ранглиста.

В третия кръг във френската столица Новак Джокович ще се изправи срещу Карен Хачанов или Марк-Андреа. Сърбинът е в серия от 10 поредни победи и играе на първи турнир от октомври насам.

Италианецът Фабио Фонини също се класира за втория кръг на турнира в зала „Берси“. На старта на надпреварата Фонини надигра французина Артур Фис със 7:6(5), 6:7(4), 6:2 за 2 часа и 37 минути игра и във втория кръг очаква българската звезда Григор Димитров.

Фонини влезе в основната схема като "щастлив губещ", като интересното е, че в квалификациите отпадна точно от Фис. Днес обаче 18-годишният французин не успя да повтори постижението си от неделя и отстъпи пред далеч по-опитния си съперник.

След два много равностойни сета, които бяха решение след тайбреци, в третия 35-годишният Фонини взе предимство. Италианецът започна с пробив още в първия гейм, пропусна три възможности за такъв в третия, но все пак успя да реализира още един брейк в седмия гейм, с който реши всичко.

За втория кръг се класира и поставеният под номер 14 в схемата Пабло Кареньо-Буста. В изцяло испански сблъсък той се наложи с 6:3, 6:3 над Алберт Рамос.

С победа стартира и десетият в схемата Хуберт Хуркач. Полякът се наложи със 7:6(5), 6:4 над французина Адриан Манарино. Представителят на домакините пропусна осем възможности за пробив в първия сет и в крайна сметка го загуби с 5:7 точки в тайбрека.

Във втория сет Хуркач подобри играта си и още с първия си брейкбол в мача реализира пробив за 5:4, който му стигна за победата. Във втория кръг полякът ще играе с победителя от двойката между датчанина Холгер Руне и швейцареца Стан Вавринка.

Gulliver/GettyImages
9 снимки

Американецът Томи Пол пък си осигури среща с Рафаел Надал във втория кръг на турнира след победа с 6:4, 6:4 над друг испанец - Роберто Баутиста Агут.

Първият тенисист, който се класира за третия кръг, е руснакът Андрей Рубльов. Поставеният под номер 7 в схемата Рубльов победи американеца Джон Иснър с 6:2, 6:3 за само 62 минути игра. Успехът почти гарантира класиране на Рубльов за Финалните на АТП в Торино, които ще се проведат в средата на този месец. За момента руснакът заема седмо място в класирането, като още две победи ще му осигурят и виза за турнира на осемте най-добри.

Gulliver/GettyImages
11 снимки

Наградният фонд на турнира "Мастърс" в Париж е 5 415 410 евро.