Австриецът Доминик Тийм направи невероятен мач и се наложи над мастодонта в мъжкия професионален тенис Рафаел Надал като го победи със 7:6(7),7:6(4) и записа втора победа в група Лондон 2020 на финалния турнир на АТР.

Над два часа и половина продължи срещата, като двата тайбрека бяха решени от много тънки моменти.

Така австриецът е на крачка от гарантирано участие на полуфинал, а това ще стане при успех по-късно днес на Стефанос Циципас над Андрей Рубльов.

Невероятно представяне на Тийм зарадва феновете му и хората, които очакват някой да се опълчи на Големите трима. Той допусна само един пробив във втория сет, но веднага го върна. След 3-3 в тайбрека, Тийм повиши нивото си. При 3-3 той вкара великолепен бекхенд-уинър при свое подаване, а след това за 4:3 добави и от бекхенд. След 6:3 с чудесен форхенд при втората точка за мача Надал направи грешка при обратния си удар и даде мача на австриеца.

Мачът започна с добри подавания и от двете страни, като нито един от съпернтиците не позволи на другия да стигне до точка за пробив. Австриецът имаше малки затруднения за 3:3, но в крайна сметка взе подаването си. В тайбрека Рафа поведе с 5:2, а след това изпусна два сетбола и бе наказан за триумф от 9:7 в полза на Тийм.

В началото на втория сет Надал изпусна възможност за пробив. При 3:3 постигна първия такъв, но младокът веднага направи рибрейк.аТийм можеше да спечели и по-рано, когато имаше преднина от 5:4 и 40:0, но не успя да измъкне тази ситуация и се стигна до тайбрек. Там обаче Доминик показа, че е научил урока си и взе тайбрека със 7:4.