Италианецът Матео Беретини спечели титлата от турнира по тенис на трева от сериите АТP 250 в Щутгарт. Във финала Беретини победи британеца Анди Мъри с 6:4, 5:7, 6:3 за 2 часа и 36 минути игра и за втори път триумфира в надпреварата в германския град. 

За италианеца, който е номер 10 в световната ранглиста, това е общо шеста титла и трета на трева, като успехът идва малко изненадващо, след като той пропусна целия сезон на клей и нямаше официални мачове в последните три месеца. 

За бившия водач в световната ранглиста Мъри това е втори загубен финал през сезона, като той остава без титла от октомври 2019 година насам. По притеснителни за 35-годишния шотландец обаче може да се окажат болките, които той получи в хълбока. Шотландецът, който играе с изкуствена става, на два пъти поиска намеса на физиотерапевт в третия сет, но все пак успя да завърши двубоя. 

В първия сет Беретини реализира единствения пробив още в третия гейм. Италианецът беше близо до това да спечели мача още във втория сет, но пропусна три скрити сетбола в деветия гейм. Вместо това обаче Мъри показа страхотна воля и с първия си пробив в мача, дошъл в 12-ия гейм, изравни сетовете на 1:1. 

Третата част обаче започна лошо за Мъри, който допусна пробив за 1:0 и веднага след това поиска медицински таймаут. Втората медицинска намеса дойде в седмия и тук вече беше ясно, че Мъри няма да има сили и възможности за обрат. Беретини завърши мача с 19 аса срещу 7 за Мъри, но в последния трети сет директните точки бяха 9:0 в полза на италианеца. 

От понеделник Беретини ще остане под номер 10 в световната ранглиста, но Мъри прогресира с 21 места до 47-ма позиция, като това е първото му влизане в топ 50 след смяната на ставата през 2019 година.