В понеделник стартира новата седмица, а по това време на годината това значи само едно за тенис феновете - стартът на поредния силен турнир на американска земя.

Вашингтон даде същинското начало на американските вълнения на хард настилка, но истинското шоу предстои в следващите седем дни в Монреал. Канадският град приема шестия за годината Мастърс турнир или иначе казано най-силните турнири след тези от Големия шлем.

А вълнението няча как да не е голямо при положение, че за първи път след Уимбълдън ще видим в действие Роджър Федерер и Рафаел Надал. Двамата, които сякаш върнаха времето назад и отново доминират на АТП тура.

За съжаление няма как да пропуснем да споменем и големите липсващи в Монреал. Новак Джокович и Стан Вавринка обявиха, че повече няма да играят през 2017, а в Монреал няма да видим и (все още) световният номер 1 Анди Мъри, както и Марин Чилич.

Тези отсъствия може и да са в минус за тенис феновете, но може да се окажат благоприятни за тенисиста, когото ще следим с най-голям интерес през седмицата - Григор Димитров. Заради тях българинът ще бъде поставен под номер 7 в Монреал, което значи почивка в първи кръг и непоставен съперник във втори.

Качеството на турнира обаче е много силно и логично Григор нямаше как да се надява на лек жребий. В първия си мач най-вероятно той ще трябва фа се справя с опитния Мища Зверев, който преди това трябва да победи квалификанта Норберт Гомбос.

Американското турне за Григор не започна по най-добрия начин - тежка загуба от Даниил Медведев във втория му мач във Вашингтон. Целта пред българина обаче е попадане в Мастърса на най-добрите 8 в края на годината. При отсъствията на Джокович и Вавринка това значи място в топ 10 в ранглистата в края на годината. За момента Димитров е девети в класацията за 2017 година, но доста солидни тенисисти са близо до него, така че от него се изисква добро представяне до края на сезона. В Монреал задачата трябва да бъде поне повторение на постижението от миналия сезон и достигане до четвъртфинали.

Зверев или квалификант за Григор на старта в Монреал

В трети кръг най-вероятният съперник е Томаш Бердих, а ако поставените печелят мачовете си, то Доминик Тийм би бил от другата страна на мрежата на четвъртфиналите.

За първи път от 2011 година насам Надал и Федерер са първите двама поставени в схемата на Мастърс турнир, а и двамата имат големи цели за следване. При достигане до полуфинал Матадора ще се изкачи отново под №1 в ранглистата, а Маестрото гони първа титла в Монреал.

Надал започва срещу победителя от Борна Чорич - Михаил Южни, а още в трети кръг може да срещне Хуан Мартин Дел Потро или Джон Иснър. Евентуалният му четвъртфинал пък е с любимеца на домакините Милош Раонич.

Федерер е лидер в долната половина, в която е и Григор Димитров. Той със сигурност ще има канадец за съперник във втори кръг - победителят от мача между Вашек Поспишил и Петер Полански. В трети най-вероятното предизвикателство се казва Джак Сок, а най-високо поставеният тенисист за четвъртфинал на швейцареца е Кей Нишикори.

Григор и другите звезди говорят за един специален тенис ритуал

Може би най-големият фаворит за трофея след Надал и Федерер е Александър Зверев, който във Вашингтон спечели четвърта титла за годината. Германецът най-вероятно ще започне с коварен мач срещу Ришар Гаске, а още в трети кръг може да има супер сблъсък на младоците с Ник Кириос.

Интересно ще бъде и при двойките, защото Григор Димитров реши да участва и там като оформи звезден тандем с Хуан Мартин Дел Потро. Техни първи съперници са Райън Харисън и Майкъл Винъс.

Григор се пуска с Дел Потро на двойки в Монреал

По време на американското турне в последните месеци на сезона, един от проблемите за българските фенове е неудобното време за гледане. Е, в Монреал ситуацията е по-добра, тъй като двубоите ще стартират в 19,30 часа наше време, което значи, че всички ще могат да гледат случващото се в Канада. Разбира се, вълнуващи мачове ще има до ранните часове на следващия ден. Двубоите на Григор Димитров и абсолютно всички интересни мачове ще можем да наблюдаваме в ефира на Mtel Sport 1. Програмата там стартира в понеделник в 19,30 часа.

Григор остава 11-и, тронът на Мъри се клати