Световният №33 в схемата Гаел Монфис постигна победа в два сета – 7:6(5), 7:5, срещу белгиеца Давид Гофен на турнира ATP 500 в Ротердам. Френският тенисист му бяха нужни час и 48 минути, за да продължи към осминафиналите в надпреварата.

Срещата стартира с пробив от Гофен, който отрадна подаването на опонента, но последва моментален рибрейк от страна на Монфис. Постепенно двамата взимаха подаванията си, а в деветия гейм Монфис „взе” сервиса на Гофен и сервира за сета. Давид Гофен показа невероятна концентрация и върна брейка на 0 – 5:5.

Сетът стигна до закономерен тайбрек, в който Монфис показа по-здрави нерви и взе на два пъти сервиса на опонента, за да затвори първата част при 7:6.

Вторият сет двамата печелеха сравнително лесно своите подавания, като това бе така до четвъртия гейм. Тогава Гофен надделя при сервиса на Монфис и дръпна напред в резултата.

32-годишният французин обаче имаше три брейкбола в седмия гейм, като при третия опит успя да върне пробива, а при 5:5 отново надделя при сервиса на Гофен.

В заключителния 11-и гейм Монфис трябваше да отразява три точки за пробив, за да се стигне до единствения мачбол, който се оказа решаващ за крайния изход на срещата.

Така участникът от Sofia Open 2019 ще играе във втори кръг срещу друг състезател от турнира в България – Андреас Сепи.