Представителят на домакините Гаел Монфис стана последния четвъртфиналист на Откритото първенство на Франция по тенис.

Номер 11 Монфис спря най-успешната серия на американеца Анди Родик в Париж след убедителна победа с 6:4, 6:2, 6:3 за 1:51 часа.

Родик, поставен под номер 6 в схемата, не успя да покаже играта, която за първи път му донесе място в четвъртия кръг. Той се възползва само от една от десетте си възможности за пробив и загуби подаването си цели шест пъти в мача, като пласира едва 4 аса и само 18 печеливши удара.

В същото време 22-годишният Монфис беше пълен господар на корта. Той записа 45 печеливши удара и 17 аса по пътя си към успеха. Родик беше крайно недоволен от решението мачът да се доиграе заради тъмнината. Той за първи път протестира при 2:5 във втория сет, но в крайна сметка искането му към главния съдия Ерик Молина остана без последствия.

„Монфис няма вина. В крайна сметка той се справи по-добре с тъмнината и това беше предимство, което използва добре. Чувствах, че взимам правилните решения при разиграванията, но не успявах да ги реализирам с прецизни удари. Освен това Монфис отлично покриваше корта”, коментира Родик.

Монфис ще търси реванш срещу бившия номер 1 в света Роджър Федерер в повторение на миналогодишния полуфинал, който швейцарецът спечели.

„Страхотно е. Чувствам се отлично. Това е като дежа вю. С помощта на публиката се надявам да блесна още повече. Амбицията ми е да спечеля следващия мач. Сега се нуждая от почивка”, каза Монфис.

Федерер не очаква лесен мач срещу често непредвидимия си съперник. „Познавам Гаел. Играл съм няколко пъти с него. Той е доста непостоянен и не знаеш какво да очакваш. От началото на турнира Гаел показва солидна игра. Той е станал. по-спокоен от преди”, коментира швейцарецът.

В женската схема поставената под номер 30 Саманта Стосър от Австралия разби представителката на домакините Виржини Разано с 6:1, 6:2 за 73 минути и също е на четвъртфиналите.

25-годишната Стосър записа рекордно класиране на Ролан Гарос, като наниза 8 аса и 26 печеливши удара. Тя не допусна нито един пробив на подаването си в срещата.

Следващата съперничка на австралийката е румънската тийнейджърка Сорана Кърстя, която вчера отстрани бившата номер 1 и двукратна полуфиналистка от последните два сезона Йелена Янкович от Сърбия с 3:6, 6:0, 9:7.