Аржентинецът Хуан Монако и испанецът Марсел Гранойерс се класираха за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис след петсетови победи.

Поставеният под номер 13 Монако се справи с 19-ия в схемата Милош Раонич (Канада) с 6:7(5), 6:3, 6:7(5), 6:3, 6:4 след повече от четири часа и половина игра.

Раонич, който за първи път стигна толкова напред на Ролан Гарос, наниза 26 аса и пласира 73 печеливши удара, но допусна и 88 непредизвикани грешки, което се оказа фатално.

Монако пък успя да обърне, след като изоставаше с 1:2 сета и изравни най-доброто си представяне в Париж от 2007 година.

Следващият съперник на аржентинеца ще бъде шесткратният шампион Рафаел Надал (Испания).

Номер 20 Гранойерс пък надделя над представителя на домакините По-Анри Матийо с 6:4, 6:4, 1:6, 4:6, 6:1 след почти четири часа на корта.

Матийо, който два дни по-рано спечели друг маратонски мач срещу Джон Иснър (САЩ) след 76 изиграни гейма и 18:16 в петия сет, показа характер и изравни, след като загуби първите две части, но за повече нямаше сили.

„Дадох всичко от себе си, но не се чувствах добре на корта физически. Краката ми тежаха. Исках да се движа по-добре, но просто нямах сили. За съжаление допуснах и някои леки грешки, когато се опитвах да бъда по-агресивен. В началото на петия сет всичко започна да ме боли. Просто бях изцеден“, коментира Матийо.

За място на четвъртфиналите пък Гранойерс ще се изправи срещу сънародника си и поставен под номер 6 Давид Ферер.