Руснакът Даниил Медведев се класира за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка в Акапулко (Мексико) с награден фонд 1,83 милиона долара. Поставеният под номер 1 Медведев се справи с японеца Йошихито Нишиока с 6:2, 6:3.

Успехът дойде часове, след като стана ясно, че 26-годишният московчанин ще оглави за първи път в кариерата си световната ранглиста от понеделник след отпадането на настоящия номер 1 Новак Джокович (Сърбия) на четвъртфиналите на надпреварата в Дубай.

"Не е лесно да играеш, след като си получил тази информация по-рано през деня. Целта ми беше първо да спечеля, защото съм тук, за да се опитам да взема титлата. Но определено новината беше страхотна за мен", коментира Медведев, който дебютира на турнира в Акапулко.

Руснакът записа 12-а победа в 14 мача през сезона и продължава похода си към 14-а титла в кариерата си. На полуфиналите той ще се изправи срещу трикратния шампион и номер 4 в схемата Рафаел Надал (Испания), от когото загуби в пет сета мача за трофея на Откритото първенство на Австралия в края на януари, след като взе първите две части в "Мелбърн Парк"

 35-годишният Надал елиминира Томи Пол (САЩ) с 6:0, 7:6(5) и продължи най-силния си старт на сезон с 14-и пореден успех.

"Винаги е специално да излезеш на корта срещу Рафа. Това е шанс за мен за взема малък реванш. Старая се да се уча се от най-добрите, които са той, Роджър (Федерер), Новак (Джокович), Анди (Мъри). Когато загубят след тежка битка, те се опитват при първа възможност да получат своя реванш. Понякога се получава, понякога - не. Това ще опитам да направя и аз срещу Рафа", каза още Медведев.

Миналогодишният вицешампион Стефанос Циципас (Гърция) също достигна полуфиналите след 6:3, 6:4 над Маркос Хирон (САЩ).   

Третият в схемата Циципас ще срещне за място на финала номер 6 Камерън Нори (Великобритания), който се наложи убедително с 6:1, 6:0 над Петер Гойовчик (Германия), "щастлив губещ" от квалификациите.