Даниил Медведев иска да не бъде запомнен само като "двуседмично чудо под номер 1 в света" и ще се опита да се върне на върха в световната ранглиста на АТП, измествайки Новак Джокович. Шампионът на Откритото първенство на САЩ се изкачи до първата позиция в края на февруари тази година и остана там две седмици там преди завръщането на сърбина.

Джокович е бил номер 1 рекордните 371 седмици в кариерата си, Роджър Федерер - 310, а Рафаел Надал - 209 седмици.

Номер 2 в света Медведев разкри, че е търсил в интернет, за да научи кои играчи са имали кратък престой като номер 1, сравним с неговите. Той е доста близо от Джокович в настоящата световна ранглиста и ако стигне до финала на Откритото първенство на Франция следващия уикенд, той ще изпревари 35-годишния сърбин, дори ако Джокович успешно защити титлата си на "Ролан Гарос".

Тогава решението на АТП да лиши "Уимбълдън" от точките в класирането означава, че Джокович ще загуби 2000 точки след този турнир, след като беше шампион миналата година, докато Медведев доста по-малко. Той не може да играе на "Уимбълдън", както всички руснаци, и е недоволен, че пропуска надпреварата.

"Със сигурност искам да бъда номер 1 повече от две седмици. Искам да се опитам да го направя. Не знаем как, но искам да се опитам да постигна възможно най-добрите резултати", заяви руснакът.

Медведев си спомни, че е научил от Tennis Channel как може да се върне на върха след турнира от Големия шлем в Париж.

"Това е страхотна мотивация. Това не е нещо, което ме притиска, защото съм наистина щастлив, че успях да го направя. Спомням си в Индиън Уелс, когато загубих, не ми хареса мача ми срещу Гаел Монфис и тогава знаех, че ще загубя мястото си на номер 1", добави той.

"Бях на върха само две седмици. Тогава влязох в интернет и потърсих в Google кои са били тенисистите с най-малко време на върха  и първото, което видях, беше Пат Рафтър за една седмица, а той е абсолютна легенда и Карлос Моя за две седмици. Ако някой ме попита колко време са били водачи Рафтър и Моя, бих казал: "Не знам, шест месеца, една година", заяви руснакът.

След победата си вчера с 6:2, 6:4, 6:2 над сърбина Миомир Кецманович той се класира за четвъртия кръг, където ще играе с Марич Чилич (Хърватия). 26-годишният Медведев заяви, че изпитва гордост от това, че за кратко е бил на върха пред всички останали велики тенисисти.

"Това е нещо, което никой не може да ми отнеме. Не толкова много играчи биха могли да го постигнат, докато играят тенис. Страхотна мотивация е и ще се опитам да се върна там", допълни той.