Само 15 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 г. – тенис шоуто Sofia Open. Част от световния елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. „Арена Армеец“ е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. Продължаваме рубриката „Звездите на Sofia Open 2019“. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Мариус Копил е сред тенисистите, които записаха виден прогрес през изминалия сезон. 28-годишният румънец за първи път в кариерата си се класира за финал на турнир от АТП през февруари в София, но отстъпи в двубоя за трофея на Мирза Башич. В края на сезона Копил повтори упражнението и спори за трофея на турнира в зала в Базел, където на финала беше спрян от местния любимец Роджър Федерер. В Базел Копил постигна и първата си победа над тенисист от Топ 10, надделявайки на полуфиналите над Александър Зверев.

Тазгодишното участие на румънецът на Sofia Open е трето. Освен финала от 2018-а, той беше част от надпреварата и през 2016-а, когато започна от квалификациите (победи в първия кръг Александър Лазаров) и стигна до втория кръгна основната схема, където отстъпи на Адриан Манарино. Общо в „Арена Армеец“ Копил има изиграни 9 двубоя, от които е спечелил 7.

Тенисистът има два прякора – „Манту“ и „Кид“. Няма да излъжем, ако го наречем полиглот, защото освен родния си румънски говори още английски, немски, испански и италиански.

Мариус започва да играе тенис на 7-годишна възраст, а до 12 посвещава немалка част от времето си и на футбола. Той израства в изцяло спортно семейство – баща му Крачун е част от националния отбор на Румъния по ръгби, а майка му Василица е волейболна националка.

Споделя, че сред хобитата му са футбол, коли, фотография, колекциониране на часовници и гледане на филми. Чувства се най-добре на твърди кортове в зала. За любим удар счита сервиса си. Като идоли определя Пийт Сампрас и Роджър Федерер. Симпатизира на Байерн и мечтае един ден да притежава собствена благотворителна фондация.