Преминалият през квалификациите Даниил Медведев изненада всички и спечели титлата от силния турнир от категория АТР 500 в Токио. Във финала 22-годишният руснак победи с 6:2, 6:4 любимеца на домакините Кей Нишикори.

Всички очаквания бяха Самурая да се присъедини към Щефан Едберг и Пийт Сампрас като единствените с повече от три титли в Токио, но Медведев имаше други намерения.

С превъзходен тенис, с който категорично надигра японеца, Медведев стигна до своята трета титла за годината. Невероятен факт е, че това е и втора от трите титли, до която достига, минавайки през квалификациите. Същото се случи и в началото на годината в Сидни, а така вече в осем случая през сезона квалификанти са печелили титли. За сравнение - в периода между 2013 и 2017 титлите на квалификанти бяха общо осем.

За Медведев това е най-голямата титла в кариерата му, а със спечелените 500 точки той ще се изкачи до №22 в света и ще изпревари Карен Хачанов като ракета №1 на Русия.

Медведев бе унищожителен на свой сервис като общо даде само 5 точки на съперника, когато сервираше. В същото време се възползва от шансовете, които се открива в подаването на съперника и след малко над час игра вече бе победител.

Той премина през основната схема без да загуби нито един сет като такъв загуби само в последния кръг на квалификациите.

За Нишикори остават 300 точки, с които той запазва шансове да се бори за участие във Финалите на АТР в края на сезона.