Испанецът Карлос Алкарас, световният номер 5, спечели мястото си за финала на турнира ATP 250 в Умаг в събота, като преодоля особено коравия Джулио Зепиери (168-и) след близо 3 часова битка, 7-5, 4-6, 6-3.

20-годишният италианец, тръгнал от квалификациите, създаде много проблеми на испанското чудо: докато той започна добре в първия сет, водейки с ранен пробив, Алкарас, защитаващ титлата си в Хърватия, най-накрая трябваше да спаси три точки, преди да си върне предимството и да спечели сета след 1 час и 22 минути игра.

След това Зепиери подобри играта на собствен сервис, след като испанецът усука десния си глезен след лошо контролирано подхлъзване в началото на сета, което наложи намесата на лекаря при 2-2.

В решителния сет Алкарас упражни натиск от самото начало, бързо повеждайки с 3-0 с два пробива... преди италианеца отново да намери сили и да изравни 3:3 гейма. Но физически Зепиери не издържа и най-накрая абдикира след 2:55 часа игра.

Така 19-годишният Алкарас ще играе своя 6-ти финал за сезона и втори пореден след този, който бе оспорван и загубен в неделя срещу Лоренцо Музети в Хамбург.

Тази година той вече спечели четири титли (Рио, Маями, Барселона и Мадрид).

За да се опита да добави 5 титла и да запази тази в Истрия, на клей, където бе коронован миналата година за първи път, той ще се противопостави на Яник Синър (10-ти), който го победи преди няколко седмици на осминафиналите на Уимбълдън. Италианецът надделя в другия полуфинал над сънародника си Франко Агаменоне (136-и), също квалификант, с 2:0 сета (6:1, 6:3).

Какъвто и да е изходът от финала, Алкарас вече си гарантира 4-та позиция в света, когато класацията на ATP бъде публикувана в понеделник.