Националът на България за "Купа Дейвис" Димитър Кузманов загуби финала на турнира по тенис на ITF на червени кортове в полския град Познан с награден фонд 25 хиляди долара.

Поставеният под номер 5 Кузманов претърпя поражение от представителя на домакините Кацпер Жук с 6:7(6), 1:6 за 114 минути.

Първият сет беше изключително оспорван и продължи почти час и половина. Четвъртият в схемата Жук на два пъти повеждаше с пробив при 4:3 и при 6:5, но българинът веднага успяваше да го върне. В тайбрека Кузманов спаси два сетбола при 4:6 точки, но след 6:6 полякът взе две поредни разигравания, за да поведе в резултата.

Във втората част представителят на домакините доминираше срещу поуморения съперник, който вчера имаше почти 3-часов мач на полуфиналите. Жук поведе с 5:0 гейма и това се оказа решаващо за крайната победа.

Пловдивчанинът през миналата седмица достигна до финала и на турнир от същия ранг във Фогау (Австрия), но също не успя да стигне до трофея.

Кузманов все пак си осигури 12 точки за световната ранглиста и 2120 долара за първия си финал за сезона. Той остана с 20 титли в турнирите ITF, последната от които спечели в средата на декември в Доха.