Сезонът на клей в тениса започна по страхотен начин - Мастърса в Монте Карло предложи големи емоции, изключителни изненади, драматични развръзки и един заслужен победител - Рафа Надал, който пренаписа историята, превръщайки се в първия тенисист с 10 титли от един турнир.

Кралят на клея го направи - рекордна титла №10 в Монте Карло за Надал

И само ден след края на зрелището в Княжеството е ред за старта на нов турнир на клей от много високо качество - този в Барселона от категория АТП 500, на който ще участват впечатляващ брой големи имена като за надпревара от този ранг.

Естествено, най-голямото сред тях е това на Надал, който ще опита да направи надпреварата в Барселона втората, на която да има 10 титли. Той обаче не е единственият от Голямата четворка в каталунската столица. След ранното си отпадане в Монте Карло, Анди Мъри реши да приеме поканата от организатрите и да се включи в турнира, в който е поставен под №1.

В Барселона ще бъде и световният №9 Доминик Тийм, завръщащият се в топ 10 и полуфиналист от Монте Карло Давид Гофен и най-вълнуващото име сред така наречената "нова генерация" Александър Зверев, който също прие "уайлд кард" в последния момент и ще зарадва публиката в Барселона с появата си.

Участие ще вземе и сензационният финалист в Монте Карло Алберт Рамос-Виньолас, както и още клей специалисти като Роберто Баутиста Агут, Пабло Кареньо-Буста, Филип Колшрайбер, Давид Ферер, Пабло Куевас и други.

Мъри и Надал са в двете половини на схемата като шотландецът може да срещне във втори кръг австралиеца Бърнард Томич или способния на невъзможни удари Дъстин Браун. В трети кръг Мъри може да има сериозно изпитание в лицето на Фелисиано Лопес. На четвъртфиналите пък най-вероятно ще го очакват Рамос-Виньолас или Баутиста-Агут, а поне на хартия на полуфинал би трябвало да срещне четвъртия поставен Тийм.

Надал пък може да срещне сънародника си Давид Ферер в трети кръг, а в четвърти Саша Зверев, което би било третият мач помежду им за 2017.

Най-високо поставеният в половината на Краля на клея е Давид Гофен като двамата могат да направят повторение на полуфинала в Монте Карло на същата фаза в Барселона. Белгиецът обаче най-вероятно ще има тежка задача още в трети кръг в лицето на Пабло Куевас.

Mtel Sport 1 ще излъчва целия турнир, стартирайки още от днес с мачовете от първия кръг. Програмата всеки ден ще започва в 12 часа и ще завършва с приключването и на последния двубой.

Тенис феновете ще могат да се насладят и на турнира от сериите АТП 250 в Будапеща, който също е през тази седмица. В него ще участват имена като Лука Пуй, Жил Симон, Борна Чорич, Фабио Фонини, Виктор Троицки, Фернандо Вердаско и Диего Шварцман. 

Неговото излъчване ще бъде по Mtel Sport 2 като стартира в петък с първите два четвъртфинала. След това в събота ще бъдат излъчени и двата полуфинала, както и финалът в неделя.