Новак Джокович отново изненада света на тениса с поредното си странно решение в последно време. Сърбинът обяви чрез официалния си сайт, че се разделя с целия си треньорски щаб - треньорът Мариан Вайда, който бе до него през цялата му кариера, фитнес специалистът Фил Грич и физиотерапевтът Милян Аманович.

Джокович ще бъде самостоятелен докато намери нов главен треньор, а няма намерение да прибързва с решението си. През декември Джокович се раздели и с Борик Бекер, който три години бе начело на екипа му.

Решението е взето след Мастърса в Монте Карло, а според информацията решението е взаимно на база на детайлен анализ на представянето на Джокович и резултатите в последно време. Световният №2 е на мнение, че има нужда от промяна и нова енергия, за да подобри нивото си.

"Завинаги съм благодарен на Мариян, ГГ и Милян за десетилетие на приятелство, професионализъм и отдаденост към целите на моята кариера. Без тяхната подкрепа нямаше да достигна тези професионални висини. Знам, че те напълно посветиха себе си и животите си, за да ми помогнат да постигна мечтите си и винаги бяха сила и подкрепа. Това не е лесно решение, но всички ние усетихме, че се нуждаем от промяна. Много съм благодарен и горд с нашата неразрушима връзка, която изградихме през годините на взаимна любов, респект и разбиране. Те са моето семейство и това няма да се промени", споделя Джокович.

Джокович има много трудности в последно време и загуби първото си място в ранглистата след 122 седмици на върха. Последната му титла дойде в Доха през януари, но след това загуби още във втория кръг на Аустрелиън Оупън, а последната му изява бе на Мастърса в Монте Карло, където загуби от Давид Гофен на четвъртфинал.

На предстоящия Мастърс в Мадрид Ноле ще бъде без треньор. "Усещам, че това е нова глава в моя живот. Кариерата ми винаги е била във възход и сега усещам какво е, когато пътят поеме в друга посока. Искам да намеря начин да се върна на върха по-силен и по-устойчив. Имам голяма вяра в процеса и заради това ще изчакам да намеря верния човек, с който да се свържа професионално. Достатъчно време съм на тура, за да знам как да се справям с дневните дейности и не искам да избързвам с решението си. Ще бъда сам на тура известно време с подкрепата на моето семейство и мениджмънта. Ще ви информирам, когато намеря правилния човек, но засега искам да благодаря за подкрепата и разбирането", допълни Джокович.