Членовете на Международната тенис федерация гласуваха с мнозинство за промените във формата на Купа Дейвис и така новата структура ще влезе в сила от следващата година.

Но тук идва и въпросът, какво променя новия формат за България и родния тим в отборната надпревара? Краткият отговор пък е " на практика нищо".

Голямата промяна в новия формат е свързана с отборите в Световната група, които вместо да играят в четири различни седмици по пътя до трофея, ще участват в една или в две седмици. Дебютният турнир в този формат ще бъде между 18 и 24 ноември 2019 с участието на 18 отбора, които ще играят в групова фаза от по 3 отбора. В нея победителите и двата най-добри втори отиват на четвъртфинали. Всеки един мач пък ще се състои в два двубоя на сингъл и един на двойки във формат 2 от 3 сета.

12 от 18-те финалисти ще трябва през февруари да минат през квалификации в досегашния формат от четири мача на сингъл и един на двойки. И тук обаче влиза в сила форматът на двубоите от 2 от 3 сета за разлика от досегашния 3 от 5, който носеше и много невероятни сблъсъци в отборната надпревара.

Всичко това засяга отборите в Световната група, както и 12-те от Първа група, които получават шанс да участват в квалификациите през февруари. За съжаление България е далеч от тези нива. От 2016-а насам родните национали са в Трета група на зона Европа, в която форматът остава същият като до този момент - един общ турнир, който се провежда в рамките на една седмица. През 2017-а, и през 2018-а България неизменно губеше решителния сблъсък за връщане във Втора група.

В нея пък се запазват мачовете на домакинство и гостуване с четири двубоя на сингъл и един на двойки като единствената разлика е и тук във формата на самите срещи - 2 от 3 сета вместо 3 от 5.