Бордът на директорите на Международната федерация по тенис (ITF) одобри историческата реформа в турнира за купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство за мъже.

От 2019 година в елита на надпреварата ще участват 18 състава, а шампионът ще бъде излъчен в рамките на седмица след края на сезона. Първото издание в новия формат ще се състои от 18 до 24 ноември в Мадрид (Испания) или Лил (Франция), като домакинът ще бъде уточнен в близките седмици.

Наградният фонд ще бъде 20 милиона долара. В квалификациите през февруари 2019 година ще започнат 24 отбора от настоящата Световна група и група I, като след директна елиминация напред продължават 12 тима. Към тях в схемата на финалите ще се присъединят четирите полуфиналисти от този сезон, както и още два отбора с "уайлд кард".

Турнирът на Купа "Дейвис" ще разчита на финансовата подкрепа на компанията "Космос", чийто основател и президент е футболистът на Барселона и на испанския национален отбор Жерар Пике.

Двете страни подписаха 25-годишен договор, като "Космос" се ангажира да инвестира общо 3 милиарда долара за периода./БТА