Димитър Кутровски допусна изненадваща загуба с 0:3 сета (4:6, 0:6, 3:6) срещу Петер Наги в първия двубой от сблъсъка между България и Унгария за влизането в група I на зона Европа/Африка на Купа Дейвис.

Двубоят противопостави първата ракета на България (№307 в световната ранглиста) срещу втората на Унгария (№611) и поне спрямо класирането, Кутровски бе сериозният фаворит в двубоя.

На Централния корт на Националния тенис център в София обаче ситуацията бе коренно различна, Наги демонстрира по-добър тенис и се справи със съпротивата на Кутровски в три сета като дори записа "геврек" във втората част.

Двубоят започна със серия от 6 поредни пробива до 3:3 преди Кутровски да се превърне в първия, успял да спечели своето подаване. В следващия гейм пред софиянеца, живеещ в САЩ, се откриха три скрити сетбола. Той обаче не успя да се възползва и Наги взе гейма, след което на свой ред постигна нов пробив за 5:4, а на свой сервис съумя да затвори частта и да излезе напред със сет аванс.

Развръзката явно повлия доста негативно на Кутровски, който повиши значително броя на грешките си през втория сет, началният му удар продължи да не бъде никаква заплаха, а в същото време Наги бе на гребена на вълната и всичко в играта му се получаваше.

С ранен пробив той поведе с 2:0, а след маратонски трети гейм, в който се стигна до куп равенства, Наги записа още един пробив. С това съпротивата на Кутровски във втория сет приключи и след още три гейма унгарецът постигна сет на 0 и се доближи максимално до победата, докато българинът бе в серия от 9 загубени гейма.

 Серията набъбна до 10 гейма, след като Наги постигна нов пробив още в първия гейм на третия сет. Кутровски все пак събра сили и на свой ред постигна рибрейк за 1:1, гарниран със спечелен едва втори гейм на свой сервис от началото на мача.

Макар и трудно, Наги също взе своето подаване, след което постигна нов пробив, с който поведе за 3:2.

При 3:4 Кутровски имаше няколко възможности да върне пробива, но грешки в ключовите моменти, както и огромния хъс на Наги му попречиха да го постигне. В следващия гейм унгарецът постигна нов пробив и така след 6:3 записа победа за Унгария в първия мач.

По-късно днес е вторият мач за деня, в който първата ракета на гостите Мартон Фучович (№234) ще играе срещу втората ракета на България Димитър Кузманов (№311).