Втората ракета в света Новак Джокович успя да победи Анди Мъри в изключително атрактивен сблъсък от турнира по тенис от сериите Мастърс в Шанхай с награден фонд 3,5 милиона евро. Сърбинът се наложи с 5-7, 7-6, 6-3 над олимпийския шампион след 3 часа и 20 минути игра.

С успеха Новак Джокович се превърна в първия тенисист, успял да печели седем различни турнира от Мастърса. Победата обаче не дойде лесно за сърбина, тъй като мачът предостави на зрителите изключителни обрати и страхотни отигравания и от двете страни на мрежата. Доказателство за това е фактът, че Джокович отрази пет мачбола, за да спечели финала срещу защитаващия титлата си състезател.

Така Мъри прекъсна серията си от 12 поредни победи в надпреварата и не успя да вземе трета поредна титла.

Джокович пък взе реванш за поражението си от британеца на финала на Откритото първенство на САЩ от началото на септември.

Двубоят започна с размяна на по три пробива в първите осем гейма. При 5:5 Джокович загуби подаването си, като в решаващата точка направи грешка при воле на мрежата, след което разби ракетата си от яд. Мъри затвори сета със собствен сервис и поведе в резултата.

Във втората част двамата печелеха подаванията си, а британецът пръв успя да пробие в седмия гейм. При 5:4 той сервираше за мача и поведе с 30:0, когато Джокович направи изключителен удар ("хотдог") между краката си, а след това и феноменална къса топка. Мъри все пак стигна до 40:30 и първи мачбол, но допусна пробив.

В последвалия тайбрек сърбинът поведе с 3:1 точки, но допусна обрат до 4:6. Мъри пропусна двете възможности да затвори мача, първата от която при собствен сервис. След това той пропиля още два мачбола при подаване на Джокович при 8:7 и 10:9 и в крайна сметка се пропука и загуби с 11:13.

Третият сет започна равностойно, но постепенно умората си каза думата и Мъри започна да греши по-често. Той имаше проблеми с придвижването и Джокович се възползва, като спечели последните четири гейма, а с това и мача.

Британецът завърши с 48 непредизвикани грешки срещу 38 на съперника си, което се оказа и най-съществената разлика между двамата в мача.

Джокович взе 33-а титла в кариерата си и пета за сезона. Той записа десета поредна победа след поражението си на финала на Откритото първенство на САЩ и общо 70-а от началото на годината.