Австриецът Юрген Мелцер записа най-доброто представяне в кариерата си в турнирите от Големия шлем, след като се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

22-ият в схемата Мелцер преодоля пасив от два сета и ранен пробив в третия и отстрани номер 3 в света Новак Джокович (Сърбия) след победа с 3:6, 2:6, 6:2, 7:6(3), 6:4 в епичен мач, продължил 4:15 часа.

Джокович се виждаше на трети полуфинал на "Ролан Гарос" след 2007 и 2008 година, след като без особени затруднения взе първите две части и дръпна с 2:0 в третата.

Последва необясним спад в играта на сърбина, който загуби седем поредни гейма и върна съперника си в мача.

Четвъртият сет беше равностоен и се стигна до тайбрек, в който 29-годишният австриец взе първите шест разигравания, което се оказа достатъчно за изравняване на резултата.

Мелцер взе сервиса на Джокович за 5:4 в решаващата пета част. Той пропусна първия мачбол, след като прати елементарно воле в мрежата, но все пак стигна до успеха при третата си възможност, когато сърбинът прати ретур в аут.

Така австриецът, който направи 59 печеливши удара и реализира само 4 от 24 възможности за пробив, обърна мач от 0:2 до 3:2 сета за първи път в кариерата си и на полуфиналите ще се срещне с четирикратния шампион Рафаел Надал от Испания.

Номер 2 в света Надал по-рано днес победи сънародника си Николас Алмагро със 7:6(2), 7:6(3), 6:4.