Спортът често ни предлага вдъхновяващи истории за играчи, които са превъзмогнали много в детските и юношеските си години и са се превърнали в легенди. Една от вдъхновяващите такива е на 19-годишния британски тенисист Пол Джъб, който получи покана от организаторите на Уимбълдън и ще се включи от първия кръг на надпреварата. 

Макар и 472-и в света, както и със статут на аматьор, той ще има шанс да премери с най-силните тенисисти, при това на свещената трева в Ол Инглънд Клъб. И макар само на толкова крехка възраст, той вече е опознал тежката част на живота. 

Пол е сирак, който е отгледан от баба си. Баща му е бивш военен, който е участвал в мисиите на британската армия в Босна и Северна Ирландия. Той се самоубива след семеен скандал, малко преди синът му да навърши годинка. 

Майка му Джасинта пък умира в болница, който Джъб е само на 8 години. Така той остава при единствената си жива роднина - баба му Валъри. Тя вече е на 77 години и с гордост позира до тийнейджъра, на когото е оказала невероятна подкрепа и му е помогнала да преследва мечтите си в тениса и когото е пратила в университет чак в САЩ. 

Там Пол учи за диплома по мениджмънт на недвижими имоти и затова засега е оставил кариерата си на заден план. Но в лятната пауза на студентството си може да си позволи да играе на Уимбълдън, особено след като има покана за това. А дали ще стане професионален тенисист - все още не е решил. Но ако спечели Уимбълдън - със сигурност!

"Баба ми оказа огромно влияние и не спираше да ме подкрепя през целия ми път досега. Тя е скала! Вдъхновение съм черпил и от историята на Франсис Тиафо, чийто родители са избягали от гражданската война в Сиера Леоне. Той също е преживял много и това ми дава вярата, че мога да се справя."

"Всъщност, тежкото наследство не би трябвало да служи като индулгенция. Ако си упорит, трудиш се неуморно и има човек, който да вярва в теб, освен самия ти, всичко е възможно да се случи", споделя прекалено рано порасналият тийнейджър. 

Но сега е време да се наслади на плодовете на труда си, а на първия ред на "Ол Ибглънд Клъб" да му се радва ще бъде една 77-годишна старица, която ще прелива от гордост. И ще е сигурна, че всичките семейни спестявания, както и всяко пени от малката си пенсия, които е вложила в обучението и тренировките заради страстта на Пол към тениса, ще са си заслужавали.