Рафаел Надал се превърна в поредната голяма жертва, която пада в Мастърса в Шанхай. Той беше отстранен още във втория кръг от сърбина Виктор Троицки и си тръгва след слабо представяне в Китай. 

Втората ракета на западните ни съседи надделя с 2:0 сета (6:3, 7:6) над именития си опонент и постигна първата си победа над него в шестия сблъсък помежду им. Испанецът спаси един мачбол в този мач, но нямаше сили да се пребори за победата. 

Тази загуба поставя под въпрос мястото му на финалния Мастърс в Лондон, който ще се проведе през ноември. Засега Надал е седми в надпреварата за там, но добрата новина за него е, че преките му преследвачи Марин Чилич и Томаш Бердих също вече са аут. 

Освен него, аут от надпреварата е и 12-ият поставен Ник Кириос. Той беше смачкан с 3:6, 1:6 от 110-ия в света Миша Зверев, като може да отнесе глоба от организаторите на турнира заради несериозно отношение. 

Австралиецът беше обявил преди надпреварата, че вече не му е интересно в Китай, а пък по време на мача се отнесе доста лежерно. Той спираше да играе, докато точките още не бяха приключили, а при някои сервиси едва си подхвърляше топката и я пращаше едва-едва над мрежата.