Испания спечели Купа "Дейвис" за трети път, след като Фернандо Вердаско победи Хосе Акасусо със 6:3, 6:7, 4:6, 6:3, 6:1 и донесе третата решителна победа за отбора си срещу Аржентина във финала.

Испанските тенисисти, които страдаха от отсъствието на номер 1 в световната ранглиста Рафаел Надал, нанесоха трета загуба от три финала за отбора на Аржентина, който 10 години не беше губил у дома в неофициалното световно отборно първенство по тенис.

"Това е един сбъднат сън, исках да имам този шанс още от момче. На много малко хора им се случва", заяви гордият победител Вердаско.

Вердаско, който е 16-и в света, попадна в състава на мястото на Давид Ферер, който не е във форма и загуби тежко от Давид Налбандян в първия мач от финала.

Акасусо, 48-и в света, замести контузения Хуан Мартин дел Потро, след като първата ракета на Аржентина разтегна мускул в десния си крак при загубата от Фелисиано Лопес в петък вечерта.

Вердаско спечели първия сет след пробив в петия гейм, а Акасусо трудно навлезе в ритъма на мача. Аржентинецът стори това в следващия сет, който спечели с тайбрек, след което успя да постигне обрат до 2:1 в своя полза пред шумната публика на домакините.

Ако беше победил и в четвъртия сет, Акасусо щеше да остави нещата в ръцете на Давид Налбандян, който по-късно в неделя вечерта среща Фелисиано Лопес. Аржентинецът обаче не успя да удържи нервите си и допусна пробив в шестия гейм на четвъртия сет.

След изравняването Акасусо се умори и испанецът спечели бързо на един гейм за крайната победа в мача, спечелен за 3 часа и 56 минути.