Защитаващият титлата си тим на Испания поведе с 2:0 победи във финала на турнира за купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

Във втория сингъл от първия ден на надпреварата в "Палау Сант Жорди" в Барселона късно снощи Давид Ферер направи изключителен обрат срещу Радек Щепанек и стигна до крайния успех с 1:6, 2:6, 6:4, 6:4, 8:6.

Преди това номер 2 в света Рафаел Надал бе дал аванс на иберийците след 7:5, 6:0, 6:2 над Томаш Бердих.

31-годишният Щепанек стартира с пробив и доминираше изцяло в първите две сета, в които даде общо само три гейма на съперника си. Постепенно чехът обаче започна да допусна повече грешки и позволи на съперника си да се върне в мача.

В решаващия пети сет Щепанек пропусна възможност за пробив в осмия гейм, след като пропиля аванс от 30:0 при 6:6 и загуби подаването си. Това позволи на Ферер да сервира за мача и той се възползва, за да стигне до успеха след 4:17 часа игра.

"Това беше една епична победа, но няма да служи за нищо, ако не спечелим титлата. Естествено беше важно да поведем с 2:0. Сега ни трябва само още един успех", каза Ферер.

Испания може да си осигури четвърта купа "Дейвис" в историята си при победа в мача на двойки още днес.