Двукратният шампион и водач в основната схема Джон Иснър (САЩ) отпадна във втория кръг на турнира по тенис в Оукланд (Нова Зеландия) с награден фонд 527880 долара. Иснър наниза 26 аса, но загуби от сънародника си Тейлър Фриц с 6:7(3), 6:7(5) за 1:39 часа. Двамата си размениха по един пробив в мача, но Фриц успя да спечели и двата тайбрека.

За Фриц това е първа победа срещу Иснър в три мача.

"Чувствам се страхотно. Джон ме победи два пъти преди този двубой. Наистина исках да спечеля срещу него и знаех, че мога", коментира Тейлър Фриц след победата.

Още един американец продължава на четвъртфиналите. Това е Тенис Сангрен, който елиминира номер 3 в схемата Марко Чекинато (Италия) с 6:3, 6:3 за 56 минути.

Четирикратният шампион Давид Ферер (Испания) се отказа в началото на мача си срещу своя сънародник и четвърти в схемата Пабло Кареньо-Буста заради контузия на прасеца.

При 1:1 и 15-0 в първия сет Ферер получи травмата и въпреки че му беше оказа медицинска помощ на корта, не успя да продължи мача. 36-годишният Ферер вече обяви, че ще прекрати кариерата си през май след турнира на родна земя в Мадрид. Ферер, 124-и в световната ранглиста, няма да участва в Откритото първенство на Австралия, което започва на 14 януари.

Участващият с "уайлд кард" Камерън Нори (Великобритания) елиминира Жоао Соуза (Португалия) със 7:6(5), 6:4, а Леонардо Майер (Аржентина) надделя над Матео Беретини (Италия) с 5:7, 7:6(5), 6:3.

Вторият в схемата Фабио Фонини (Италия) достигна до четвъртфиналите след успех над Петер Гойовчик (Германия) с 6:2, 3:6, 7:6(5) и в спор за място на полуфиналите ще срещне Филип Колшрайбер (Германия), който победи Юго Юмбер (Франция) с 6:4, 6:4.