След изиграването на квалификациите станаха ясни всички отбори, които ще участват във финалите на новия формат на Купа Дейвис.

Австралия, Белгия, Канада, Чили, Колумбия, Германия, Италия, Япония, Казахстан, Холандия, Русия и Сърбия записаха победи в преките елиминации и ще се борят за трофея на финалите, които ще се проведат в Мадрид между 18 и 24 ноември.

12-те страни се присъединяват към миналогодишните полуфиналисти Хърватия, Франция, Испания и САЩ, както и двата тима, получили уайлд кард - Аржентина и Великобритания.

Сред най-оспорваните мачове в квалификациите бяха тези между Сърбия и Казахстан, където Филип Крайнович спечели решаващ пети мач срещу Санджар Фазиев, Канада и Словакия, където победите на Денис Шаповалов и Филикс Оже-Алиасаме донесоха обрат от 1-2 до 3-2 за северноамериканците и азиатският сблъсък между Япония и Китай, решен от победа на Таро Даниел в решаващия мач.

18-те финалисти ще бъдат разпределени в шест групи по три отбора, като за четвъртфиналите ще се класират победителите в отделните групи и двата най-силни втори тима.

Двата най-слабо представили се отбора ще изпаднат в долната група за следващата година, полуфиналистите запазват своето място във финалите на Световната купа, а останалите 12 тима ще играят квалификации следващия февруари. /БГНЕС