Австралия и Италия са първите две държави, които успяха да си осигурят участие във финалния турнир от новия формат на Купа Дейвис след квалификационния кръг.

В Аделаида австралийците завършиха започнатото в петък с успех на двойки. 7:5, 6:1 за Джон Пиърс и Джордан Томпсън срещу Мирза Башич и Томислав Бъркич означаваше 3:0 победи и място за финалите в Мадрид.

След това пък Алексей Попирин последва примера на Алекс Де Минор и Джон Милман и записа първата си победа за Купа Дейвис след 6:1, 7:6(2) срещу Нерман Фатич в мач без значение.

В сблъсъка на Италия с Индия двойките удължиха надеждите на домакините в Калкута. Роан Бопана и Дивиж Шаран донесоха първия им успех след 4:6, 6:3, 6:4 над Матео Беретини и Симоне Болели.

Една от звездите на Sofia Open Андреас Сепи обаче узакони успеха за "скуадра адзура" след 6:1, 6:4 над Праджнеш Гунешваран в сблъсъка на първите ракети.

Така Австралия и Италия се присъединяват към полуфиналистите от Купа Дейвис 2018 Хърватия, Франция, Испания и САЩ, както и получилите уайлд кард Великобритания и Аржентина, и ще вземат участие в турнира между 18 нации, който ще се проведе в Мадрид между 18 и 24 ноември.