Следователите, които бяха наети от Асоциацията на тенисистите – професионалисти (АТР), за да изяснят обстоятелствата за „странните” загуби на Николай Давиденко по време на турнира в Сопот (август 2007 година), разпитаха и съпругата на спортиста. Преди около два месеца избухна грандиозен скандал е тенис средите за уговорени мачове, а едно от замесените имена бе това на руснака.

Освен половинката на Давиденко, следователите ще разпитат и други роднини на спортиста. Според The Guardian, в списъка на детективите са били още бащата и треньорът на Давиденко, на които също са били задавани въпроси.

Акцията срещу руския тенисист бе предизвикана заради факта, че самият той е отказал да сътрудничи на АТР. Представителите на асоциацията го бяха помолили да им изпрати телефонните си разпечатки, но Давиденко не се съгласи.

Скандалът с уредени мачове се разрази през август. В медиите се появи информация за мача на Давиденко в полския град Сопот като №4 в света срещу 87-я, когато той загуби от Мартин Васало Аргело от Аржентина с 6:2, 3:6, 1:2 и отказване.

Коефициентът в една от букмейкърските къщи за успех на южноамериканеца бил 6,00. 1,1 милиона долара били заложени преди да започне двубоят Давиденко – Аргело. След първата част залозите в полза на аржентинеца скочили десетократно, а цялата сума на залога стигнала 7,2 милиона, което усъмнило букмейкърите. Те взеха безпрецедентното решение да извадят мача от тиража и да не изплащат печалби.