Американското списание „Tennis” публикува статия, според която над 100 срещи при тенисистите в последните години са завършили със съмнителен резултат и са предизвикали вниманието на букмейкърите със странни залози и неочаквани изходи, информира racketi.com.

Интересно е, че името на руснака Николай Давиденко фигурира още веднъж през тази година. Заради него избухна скандалът с уредените двубои в АТР през август. Той загуби в полския град Сопот като №4 в света от 87-я Мартин Васало Аргело от Аржентина с 6:2, 3:6, 1:2 и отказване.

Коефициентът в една от букмейкърските къщи за успех на южноамериканеца бил 6,00. 1,1 милиона долара били заложени преди да започне двубоят Давиденко – Аргело. След първата част залозите в полза на аржентинеца скочили десетократно, а цялата сума на залога стигнала 7,2 милиона, което усъмнило букмейкърите. Те взеха безпрецедентното решение да извадят мача от тиража и да не изплащат печалби.

Другият странен двубой на Николай Давиденко е през април в Барселона. Тогава той победи сънародника си Юри Шчукин с 6:4, 3:6, 6:2. Предполага се, че се е залагало на това, че неизвестният руснак, който е бил извън Топ 200, ще вземе сет на съперника. Давиденко не бе във форма, но твърде лесно загубил частта срещу Шчукин, който не би трябвало да бъде препятствие за него.

Ето и някои от другите съмнителни мачове през 2007 година, според списанието.

Михал Пжисиезни – Филипо Воландри 6:4, 2:6, 7:5, Сопот, август.

Италианецът е абсолютен фаворит срещу 237-я в света поляк. След началото на мача обаче нарастват залозите за загуба на Воландри и във форума на една от букмейкърските къщи се говори упорито за уговорка.

Филипо Воландри – Федерико Луци 4:6, 7:5, 6:1, Бостад, юли.

Сънародникът на Воландри Луци води със сет и 4:2 във втория но неочаквано се увеличават онлайн залозите за победа на Филипо, който в крайна сметка и печели срещата.

Густаво Кюртен – Филипо Воландри 6:3, 6:1, Коща ду Сойпе, февруари.

Бившият номер едно в света от Бразилия се котира 4,50 преди този мач. Гуга има седем поредни загуби и Воландри е абсолютен фаворит. Но Кюртен печели и което е по-странното, го прави с голяма лекота.