Световното първенство тече с пълна пара, но през тази седмица зеленият цвят на тревата ще бъде в центъра на вниманието и от гледна точка на тениса. Защото иначе краткият сезон на трева навлиза в същинската си част.

Време е големите фаворити да излязат на сцената и да покажат какво могат в единствените големи турнири преди Уимбълдън. Да, турнири, защото те са два - в Лондон на кортовете на "Куинс Клъб" и в германския град Хале.

И докато в Лондон най-важното име за нас е това на Григор Димитров, то в Хале ще бъдат двама от тримата най-добре представящи се тенисисти от началото на годината - Роджър Федерер и Александър Зверев.

Всъщност Маестрото бе единственият от големите, който вече стартира своя сезон на трева. След почивката на клея бе нормално Федерер да започне още с участие в Щутгарт през изминалата седмица, но това участие се оказа доста по-специално. Защото швейцарецът отново се качи на световния връх! Именно в Щутгарт бе единственият шанс за него да направи това. През миналата година изненадващо бе отпаднал още на старта от Томи Хаас и предвид титлите в Хале и Уимбълдън, това бе единственият шанс отново да изпревари Рафа Надал.

Битката между двамата за първото място е много интересна през този сезон и вече на няколко пъти водачеството се сменя. Това отново може да стане факт, ако ФедЕкс не повтори упражнението от миналата година и не спечели и Хале, и Уимбълдън. Но пък предпоставките затова отново изглеждат отлични. В Щутгарт Федерер показа, че не е заложил само на почивка докато другите се трудеха на клея, а вместо това се е подготвял здраво за любимата си част от сезона.

Завръщането под №1 бе узаконено с великолепен тенис в много трудния полуфинал с Ник Кириос, завършил с тайбрек в третия сет. След това пък на финала бе победен друг много качествен тенисист в лицето на Милош Раонич.

За да стигнем до Хале, където швейцарецът е меко казано пълен господар. Той има 9 титли от тази надпревара и целта сега е да се превърне в едва втория тенисист в "Оупън Ерата", който печели 10 или повече титли от един турнир. Единственият друг е Рафа Надал, който вече има 11 от Монте Карло, Барселона и Ролан Гарос. А успех в германския град би значел и трофей №99 общо на ниво АТР за легендарния тенисист.

Като най-голяма опасност пред постижението на Федерер стои местният любимец Саша Зверев. На Ролан Гарос германецът за първи път стигна до четвъртфинал на турнир от Големия шлем, а през тази година вече има два титли - в Мюнхен и Мадрид.

34-те победи на Зверев през сезона са второто най-добро постижение в този показател. Пред него с 35 е само Доминик Тийм, който също е сред звездите в Хале. Австриецът стигна до финала в Париж, а на трева вече е показал, че може да бъде много добър. През 2016-а спечели турнира в Щутгарт, след като победи Федерер на полуфиналите.

Тук е и Лука Пуй, който пристига в Хале след полуфинал в Щутгарт и самочувствие от една титла и общо три финала през сезона.

Ришар Гаске пък влиза в надпреварата след титлата в Хертогенбош, така че също ще е много опасен за фаворитите. Сред поставените има още един германец в лицето на Филиш Колшрайбер, а другите в топ 8 са Роберто Баутиста Агут и Кей Нишикори.

Федерер започва с мач срещу Аляж Бедене, а после го чака Беноа Пер или Стив Джонсън. Тийм, който стартира с ветерана Михаил Южни, е в неговата половина, така че може да оформи много интересен полуфинал. Тук обаче са още Пуй, Колшрайбер и младоците Стефанос Циципас и Максимилиан Мартерер.

За Саша Зверев обаче още първото препятствие е много тежко - Борна Чорич. Ако се промъкне напред, на четвъртфинал германецът може да срещне Гаске, а за полуфинал - Нишикори, Баутиста Агут, а защо не и своя брат Миша, който е много опасен на трева.

Какво ще се случи ще разберем от преките предавания на MAX SPORT 2, където надпреварата ще бъде излъчвана през цялата седмица.