Българската звезда Григор Димитров започна с драматична, но сладка победа участието си в Мастърса в Монте Карло. Нашето момче елиминира бившия номер седем в света Фернандо Вердаско след 150-минутна битка с 2:1 сета (6:4, 4:6, 6:4). 

Така той продължи във втория кръг, където ще срещне най-добрия италианец в момента Фабио Фонини. Битката между тях за място на осминафиналите ще бъде в сряда.

Досега Гришо и Вердаско имаха две срещи помежду си, като и двете бяха оспорвани и в три сета. Те затвърдиха тенденцията и в този мач, като се хвърлиха в люта битка от самото начало. Но стартът беше за Гришо. 

Българинът успя да вземе пробив още в третия гейм на първата част, който в крайна сметка се оказа и единствен в тази част. Вердаско дори нямаше шансове за пробив в този сет, докато нашето момче пропиля още два брейкбола при 5:3, но в крайна сметка след размяна на подаванията той поведе след 6:4 и 1:0 сета. 

Вторият сет беше също много оспорван. Двамата спасиха по един шанс за пробив, но никой не взе подаванията на другия до самия край. Така дойде решителният десети гейм, в който Гришо показа леко колебание и въпреки че спаси шест сетбола, при седмия се пречупи и позволи резултатът да бъде изравнен след 6:4 за Вердаско и 1:1 сета. 

Последната трета част започна вихрено за Димитров. Той поведе с два пробива за 4:1 и докосваше успеха. Но испанецът показа, че не бива да бъде подценяван и върна веднага единия пробив и докара нещата до 5:4 в полза на Гришо и негов сервис за успеха. 

Димитров отново показа колебания на моменти и допусна цели седем възможности подаването му да бъде пробито, но ги спаси. На свой ред той стигна до един мачбол, но с феноменален удар го спечели, с което затвори мача и записа победата на своята сметка. 

Така Гришо продължава във втория кръг и ще се стреми поне да подобри представянето си от миналата година, когато стигна до осминафиналите. Рекордът му е четвъртфинал от 2013 г.