Над един месец вече измина от последния официален мач на Григор Димитров - тежката загуба в три сета от Андрей Рубльов на US Open. Чакането обаче приключи! Защото през следващата седмица най-добрият български тенисист се завръща на корта, за да участва на силния турнир от сериите АТП 500 в Пекин.

Надпреварата в китайската столица по традиция е много силна, а през тази година освен Григор ще участват имена като Рафаел Надал, Александър Зверев, Хуан Мартин Дел Потро, Ник Кириос, Томаш Бердих и още много качествени тенисисти.

И осемте поставени са членове на топ 20, а Димитров е под №3 в схемата. Към момента българинът е под рекордното за него осмо място в света, но до края на годината има отлична възможност да подобри това постижение. Григор се намира и в перфектна позиция да изпълни своята голяма цел и да участва на финалния Мастърс на осемте най-добри.

За целта обаче Гришо се нуждае от добри изяви до края на сезона. А в оставащите по-малко от два месеца от него турнирите ще са изцяло на хард настилка - любимата на Димитров, на която са и най-големите му успехи до този момент. А след спечелената титла на Мастърса в Синсинати очакванията на българските фенове със сигурност са огромни.

През миналата година Димитров достигна до финала в Пекин след впечатляваща победа над Рафаел Надал и поражение от Анди Мъри в битката за трофея. Това значи, че сега осмият в света ще има да защитава 300 точки.

А конкуренцията и тежкият жребий правят задачата му много трудна. Димитров стартира във вторник или сряда с мач срещу намиращия се в отлична форма Дамир Джумхур. Босненецът е №40 в света, а през последните две седмици спечели първата си АТП титла в Санкт Петербург и игра полуфинал в Шънджън.

Все пак Димитров е големият фаворит в мача, а при успех го чака нов много труден двубой срещу Хуан Мартин дел Потро или Пабло Куевас.

Роденият в Хасково тенисист е в горната половина на схемата, където е и водачът Рафа Надал, а двамата могат да се срещнат на полуфинал.

Още в първи кръг пък ни очакват още много интересни мачове като Надал - Лука Пуй, Кириос - Николоз Басилашвили, Джак Сок - Андрей Рубльов и Саша Зверев - Кайл Едмънд.

Всичко това ще имаме възможност да наблюдаваме в ефира на Mtel Sport 1, където ще бъде излъчвано всичко най-интересно от Пекин, включително и мачовете на Григор. Прякото излъчване ще стартира в 7,30 часа сутринта всеки ден от понеделник нататък.

Турнирът в Пекин обаче не е единственият във вълнуващата азиатска седмица, която предхожда Мастърса в Шанхай. В същото време още един турнир от категория АТП 500 ще се проведе в японската столица Токио.

Там участие ще вземат шестима от топ 20 в лицето на Марин Чилич, Доминик Тийм, Милош Раонич, Давид Гофен, Кевин Андерсън и Сам Куери.

За Андерсън това ще бъде първа изява след финала на US Open. Гофен пък влиза в надпреварата със самочувствието от спечелената титла в Шънджън. А Раонич прави своето завръщане на корта след седемседмично отсъствие заради травма на лявата китка.

Лидерът в схемата Чилич започва с двубой срещу талантливия Стефанос Циципас, а на четвъртфинал може да срещне Андерсън в любопитен сблъсък. Южноафриканецът обаче ще има трудно препятствие още в първия кръг в лицето на Жил Симон.

Раонич е следващият най-високо поставен в горната половина, но и той ще има тежък мач за старт - среща с Виктор Троицки. В тази половина са и четирима от петимата японци в схемата като големите надежди са свързани с Юичи Сугита, който ще се изправи срещу Беноа Пер в първи кръг.

Доминик Тийм започна азиатското си турне с грешна стъпка - загуба от Гуидо Пея в Ченду, така че сега ще опита да се върне на победния път. Пред него обаче стои коварният Стив Джонсън, а във втори кръг също го чака труден съперник - Александър Долгополов или Даниил Медведев.

Четвъртият Гофен също няма да има време да отдъхне, защото ще трябва да покаже най-доброто, ако иска да победи Фелисиано Лопес. А Сам Куери и Ришар Гаске оформят още един мач от първи кръг, който приковава вниманието.

Турнирът в Токио също ще бъде предаван през цялата седмица. Той е в ефира на Mtel Sport 2, където всекидневните излъчвания започват в 6 часа сутринта.