Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с уверена победа участието си на Мастърса в Рим. Той преодоля поляка Йежи Янович на старта в италианската столица, като за около час и половина надделя с 6:3, 7:6. 

Така нашето момче продължи на 1/16-финалите, където за трети пореден път в последните седмици може да се изправи срещу представителя на домакините Фабио Фонини. Той вече го победи в Монте Карло и Мадрид, а за да се стигне до нов мач между тях, италианеца трябва да бие Стив Джонсън тази вечер.

Димитров беше доминиращ през целия мач, като не даде нито един шанс за пробив на съперника си. Той веднъж проби съперника си, за да вземе първия сет, а във втория доминираше до тайбрека, в който също нямаше проблеми, за да го спечели и да завоюва успеха в този мач. 

Битката започна равностойно, като двамата взеха подаванията си в първите три гейма, без дори да оставят шанс на съперника да си помисли, че може да пробие. В третия гейм Гришо започна с двойна грешка, но това не му попречи да спечели четири поредни точки след това и да поведе с 2:1. 

Янович отговори с бърз гейм в своя полза, а в последващото си подаване Димитров имаше известни проблеми. Той навакса изоставане от 0:30, след като допусна още една двойна грешка, но отново с четири поредни точки поведе с 3:2 в първия гейм. 

Решителният първи пробив дойде в шестия гейм. Полякът започна ужасно и допусна изоставане от 0:40. Все пак той върна две от точките за пробив, но при третата нямаше шанс и Гришо дръпна с 4:2. Впоследствие той без проблем затвърди пробива си и поведе с 5:2. 

Янович взе подаването си и така Димитров трябваше да сервира за сета. Гришо имаше три поредни сетбола, изпусна два, но при третия беше безкомпромисен и спечели точката, гейма и сета, за да поведе с 6:3 и 1:0 сета. 

Вторият сет започна с възможност за пробив за Димитров, която опонентът му реализира и на свой ред взе подаването си. Димитров взе сервис-гейма си след това, а в третия имаше нов шанс за пробив, но Янович отрази и него, за да поведе в крайна сметка с 2:1 гейма. 

Българинът отново взе подаването си без проблеми, за да се стигне до сервис-гейма на поляка. Той беше маратонски, като в него Григор на два пъти изпусна да пробие. След близо 10-минутна битка все пак Янович взе гейма си и поведе с 3:2. 

След това последваха два сравнително лесни гейма, в които подаващите нямаха особени затруднения и ги спечелиха, за да може полякът да дръпне с 4:3. Гришо отново изравни набързо, а полякът след поредния си мъчен сервис-гейм се измъкна, за да поведе с 5:4. 

Двамата впоследствие си размениха още по един гейм, за да стане резултатът 6:5 в полза Янович и да се наложи на Димитров да сервира за втори път за оставане в сета. Българинът се справи набързо и доведе нещата до тайбрек. 

В дългия гейм той поведе с 6:3 и след като пропусна единия мачбол, при втория беше безпогрешен и в крайна сметка след 7:4 в тайбрека победи с 2:0 сета. 

Така Гришо изравни баланса си в битките с Янович, като вече двамата имат по един успех. Полякът беше победил преди това на Мастърса в Синсинати миналата година.