Доста промени има в топ 30 на световната ранглиста при мъжете след Мастърса в Маями. Те обаче не касаят Григор Димитров, който със своя актив от 1300 точки остава на 29-ото място. 

Българинът се завърна на корта след двумесечна пауза като в първия си двубой победи Фелисиано Лопес с 6:1, 6:3. След това обаче загуби в третия кръг от Джордан Томпсън с 5:7, 5:7. Така той не успя да запише повече точки от 2018-а, когато отново отпадна на същия етап.

Само на 25 точки зад българина е 31-ият в света Люка Пуй, но пък добрата новина е, че и тези пред него са близко, така че при добри резултати в следващите месеци Димитров може да се завърне и в топ 20.

За него и всички останали в елита следва сезонът на клей, който за Димитров започва с Мастърса в Монте Карло. На него преди година той стигна до полуфиналите, така че сега има да защитава 360 точки.

В топ 10 има няколко промени. Шампионът от Маями Роджър федерер изпреварва Доминик Тийм за четвъртото място. Стефанос Циципас пък бележи прогрес от две позиции до №8 за сметка на Хуан Мартин дел Потро и Джон Иснър, които са съответно девети и десети.

Най-големият скок в топ 100 бележи 18-годишната сензация Феликс Оже-Алиасим, който след полуфинала в Маями се качва с 24 места до №33 в света.

От другите българи в ранглистата най-напред е Димитър Кузманов. Той е с 3 позиции по-нагоре до №322. Александър Лазов е 476-и, а Александър Лазаров е под №484.