Французинът Ришар Гаске сложи край на амбициите на Анди Мъри да участва на финалния турнир от сериите Мастърс в Шанхай. Гаске победи Мъри с 6:3, 0:6, 6:4 на четвъртфиналите на Мастърса в Париж и по този начин лиши британеца от място сред най-добрите осем в Шанхай. Загубата на Мъри донесе радост на чилиеца Фернандо Гонсалес, който е седмият тенисист, осигурил си място на финалния турнир за сезона, макар че отпадна още във втория кръг на турнира в Париж.

За последната осма квота ще се борят двама от полуфиналистите в Париж - Ришар Гаске и Маркос Багдатис.

Гаске спечели първия сет срещу Мъри с 6:3, но британецът си върна увереността, след като във втория се наложи с 6:0. Развръзката настъпи в петия гейм на третия сет, в който Мъри допусна пробив и загуби с 4:6, а с това и мача за 90 минути игра.

На полуфинал Гаске ще се изправи срещу Давид Налбандиян.

Маркос Багдатис победи Томи Робредо с 6:4, 6:4. Непоставеният в схемата кипърец бе по-концентриран в ключовите моменти от мача и измъкна победата за 86 минути игра.

Загубата от Багдатис лиши Робредо от място в заключителния турнир от сериите Мастърс в Шанхай следващата седмица. "Всички тенисисти играят добре и почти няма разлики в класите. Миналата седмица бях 22-и в световната ранглиста, сега може да стана осми", каза Багдатис.

На полуфиналите Маркос Багдатис ще срещне испанеца Рафаел Надал, който без проблеми преодоля съпротивата на руснака Михаил Южни в два сета - 6:4, 6:2.

Номер 2 в световната ранглиста се класира на полуфинал за първи път от месец август .

Надал спечели убедително и изглежда навлиза в познатата си форма, след като напоследък бе тормозен от контузии в колената.