Поставеният под номер 5 Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) поднесе изненадата на четвъртфиналите на тенис турнира за мъже в Токио, след като отстрани смятания за фаворит Давид Ферер (Испания) със 6:1, 7:5.

Ферер, който беше поставен под номер 1, няма да защити титлата си от изминалата година на турнира в японската столица, който е с награден фонд от 869 хиляди долара.

20-годишният Дел Потро спечели първия сет за 27 минути срещу Ферер, който трябва да играе във финала на Купа "Дейвис" след месец. Аржентинецът проби за 5:3 във втория сет, но Ферер върна пробива още в следващия гейм. Той обаче не успя да се противопостави на Дел Потро в последните геймове до края на мача.

"Това беше един много труден мач срещу един от най-добрите тенисисти в света. Той спечели тук преди година и игра много добре на турнира", заяви младият аржентинец, който ще се изкачи на осмото място в света при пета титла за сезона. Това ще го изпрати на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай, където място вече имат Рафаел Надал, Роджър Федерер, Новак Джокович и Анди Мъри.

На полуфиналите Дел Потро ще се изправи срещу поставения под номер 4 Ришар Гаске (Франция), който надви Райнер Шютлер (Германия) със 6:3, 6:2.

Анди Родик (САЩ), който е фаворит след отпадането на Ферер, продължи победната си серия с успех със 6:3, 6:4 над Виктор Троицки (Сърбия), с което очаквано зае място на полуфиналите.

Там американецът ще срещне номер 9 в схемата Томаш Бердих (Чехия), който постигна другата изненада за деня, след като отстрани номер 3 на турнира Фернандо Гонсалес (Чили) с изразителното 6:0, 6:4.

Родик, който спечели 26-та си титла за АТП от турнира в Пекин през уикенда, преодоля Троицки за 1 час и 20 минути. Той завърши като истински победител - със зрелищна забивка.

"Това е най-добрият ми удар през тази седмица, но сервисът ми не беше толкова добър, колкото през изминалите два мача. Днес обаче играх добре на линията и се надявам, че ще мога да обединя тези мои игри в едно през уикенда", заяви Родик.