Роджър Федерер е един от хилядите привърженици на тениса, които се наслаждават на завръщането на Анди Мъри към играта на най-високо ниво.

Шотландецът спечели първия си двубой в основна схема от сериите Мастърс 1000 от май 2017-а насам по-рано днес, надигравайки в три сета 56-ия в света аржентинец Хуан Игнасио Лондеро. Бившият номер 1 се опитва да се завърне към оптимална форма след операцията за смяна на тазобедрената става и Федерер, който може да се изправи срещу трикратния шампин в турнирите от Шлема на АТП Къп през януари или дори във финала на Шанхай, е развълнуван от неговото завръщане.

„Беше чудесно да го видя отново в съблекалнята и да си поговоря с него за кратко. Олекна ми, че той се намира в сегашната си позиция след операциите и проблемите с бедрото. Видях го в съблекалнята след мача му с Баутиста Агут на Аустрелиън Оупън през януари и от чисто любопитство го попитах „Какво става? Това ли беше всичко? Извинявай за въпроса, но бих искал да знам и мисля, че и хората биха искали да знаят. Той ми отвърна с „Не знам“, започна швейцарецът.

„Мисля, че той просто искаше да бъде генерално по-добре в живота си. Така че си мисля, че това беше постигнато, първо. И второ, той отново получава шанс да бъде в тура, да види докъде може да достигне в турнирите. Мисля, че е много вълнуващо за нас играчите, защото той е човек, който ние харесваме и дълбоко уважаваме. Той няма врагове. Тенисът се нуждае от хора, които са пример с усилената си работа, непримирим дух, честност и прочие. Страхотно е, че Анди се завърна. Мисля, че той започва да играе все по-добре, което е чудесно. Освен това, вероятно ще се изправим един срещу друг и в първия мач от сезона на АТП Къп, това ще е забавно“, завърши Маестрото. Федерер открива кампанията си в Шанхай с двубой срещу испанеца Алберт Рамос-Виньолас.